Skip to main content

Zamenica direktora Pravosudne akademije Maja Prelić Simović izabrana za zamenika člana Venecijanske komisije

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Venecijanska komisija je savetodavno telo Saveta Evrope koje je osnovao Komitet ministara 1990. godine. Delovanje Venecijanske komisije bazira se na tri osnovna principa, koja ujedno čine temelj i Saveta Evrope, a to su: demokratija, zaštita ljudskih prava i vladavina prava. Primarna nadležnost Komisije jeste pomoć državama u izradi ustavnih i zakonskih akata kroz mišljenja koja Komisija daje o konkretnim aktima, a u cilju njihovog usklađivanja sa evropskim standardima.
Komisija danas ima 62 države članice, od čega su 47 države članice Saveta Evrope. Svaka država članica imenuje po dva pravna stručnjaka iz svojih redova, od kojih je jedan član, a drugi njegov zamenik. Mandat članova traje četiri godine.

Saradnja Srbije i Venecijanske komisije započela je 2001. godine kada je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija postala pridruženi član Komisije. Od tada Komisija kroz svoja mišljenja prati svaku bitniju promenu i reformu u Republici Srbiji. Poslednji primer saradnje odnosi se na proces ustavne promene u oblasti pravosuđa kojim povodom je Venecijanska komisija na svojoj 122. plenarnoj sedici održanoj juna 2018. godine usvojila Mišljenje o Nacrtu amandmana na ustavne odredbe o pravosuđu, a 22. oktobra 2018. godine objavila Memorandum Sekretarijata o kompatibilnosti Nacrta amandmana na ustavne odredbe o pravosuđu sa Mišljenjem.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL