Skip to main content

Zvanično saopštenje EJTN-a o konačnim rezultatima takmičenja THEMIS i pobedi srpskog tima

Датум
Аутор
EJTN

 
Zvanično saopštenje EJTN-a o konačnim rezultatima takmičenja THEMIS i pobedi srpskog tima - Izvor: EJTN

Na drugom mestu bio je tim Nemačke, koji su predstavljali g. Nils Imgarten, gđa Sara Evelin Šmit i g. Arne Guče, zajedno sa mentorkom tima gđom Valeri Dacer.

Na trećem mestu bio je tim Rumunije, koji su predstavljali gđa Anka Nistoroiu, g. Adi Razvan Marijan i gđa Roksana Sintimbrean, zajedno sa mentorkom tima gđom Amelijom Onišor.

U velikom finalu učestvovalo je osam timova: predstavnici Bugarske, Češke, Francuske, Nemačke, Portugalije, Rumunije i dva tima Srbije. Timovi su pripremili odlične pisane izveštaje i održali izvanredne prezentacije i sesije pitanja i odgovora međusobno i sa članovima žirija.

Ceremonija dodele nagrada održana je u portugalskom Ustavnom sudu uz srdačne govore dobrodošlice g. Žoaa Pedra Kaupersa predsednika Ustavnog suda Portugala, g. Markusa Briknera generalnog sekretara EJTN-a, gđe Sofije Moreire de Souse šefa Evropske komisije (Predstavništvo u Portugalu) i g. Žoaa Manuel da Silva Migela direktora Centra za pravosudne studije. Sala je imala priliku da pogleda poruku g. Didijea Rejndersa, komesara za pravosuđe.

G. Kaupers dodelio je prvu nagradu, dok su g. Migel i gđa Sousa dodelili drugu i treću nagradu. G. Brikner, generalni sekretar EJTN, dodelio je THEMIS pehar pobedničkom timu zajedno sa nagradom - jednonedeljnom studijskom posetom po njihovom izboru u toku 2022. godine.

Debata i diskusija
Ovogodišnje takmičenje THEMIS počelo je vremenski ograničenom vežbom pisanja pravne teme koja se bavi ljudskim pravima i pristupom pravdi.

EJTN se toplo zahvaljuje vrednim članovima žirija koji su ocenjivali pisane radove učesnika, predsedavali debatama i razmatrali nastup svakog tima. Velikim finalom kopredsedavali su gđa Fransoaz Tulkens bivša potpredsednica i sudija izabrana u odnosu na Belgiju u Evropski sud za ljudska prava i Gžegož Borkovski sudija, međunarodni pravni ekspert i bivši šef kancelarije Nacionalnog saveta pravosuđa Poljske. Ostali članovi žirija bili su gospođa Edit Zeler sudija Upravnog suda u Beču i predsednica Udruženja evropskih upravnih sudija i g. Huan Hernandez Vilalba viši tužilac (Jedinica za međunarodnu saradnju u kancelariji javnog tužioca u Madridu).

EJTN se dalje zahvaljuje direktoru Centra za pravosudne studije g. Žoaou Migelu na organizaciji Velikog finala, kao i svom pratećem osoblju na podršci u organizovanju ovog uspešnog događaja.

Okupljanje budućih magistrata
Takmičenje THEMIS okuplja buduće sudije iz različitih zemalja EU u vreme kada prolaze početnu obuku i omogućava im da dele zajedničke vrednosti, razmene nova iskustva i razgovaraju o oblastima od zajedničkog interesa. Takmičenje THEMIS predstavlja idealan forum za diskusiju o temama EU i međunarodnog prava, promovisanje razmene i iskustava između učesnika, povećanje znanja, podsticanje kritičkog mišljenja i negovanje profesionalnih mreža.

EJTN sa ponosom podržava takmičenje THEMIS, koje nastavlja da pruža korisno iskustvo za unapređenje veština za buduće sudije EU.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL