Skip to main content

AIRE centar i RAI predstavili Priručnik o delotvornom oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim delom

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
 
„Priručnik za obuku – Instrumenti i najbolje prakse u međunarodnoj saradnji za oduzimanje imovinske koristi“
„Priručnik za obuku – Instrumenti i najbolje prakse u međunarodnoj saradnji za oduzimanje imovinske koristi“

Vladan Joksimović, direktor RAI Sekretarijata, sastao se sa Nenadom Vujićem, direktorom i Majdom Kršikapom, zamenikom direktora Pravosudne akademije, i tom prilikom je uručio publikacije koje će Pravosudna akademija, pored materijala koji je već razvila u ovoj oblasti, koristiti na programima stalne obuke.
Obe publikacije su razvijene i objavljene u okviru dvogodišnjeg regionalnog projekta „Jačanje borbe protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi kroz poboljšanje mera za oduzimanje imovine“ koji finansira Vlade Velike Britanije.

Priručnici imaju za cilj da podrže i ohrabre tužioce, sudije i praktičare sa zapadnog Balkana koji rade u ovoj oblasti, da u praksi primene postojeći zakonodavni okvir, alate i mehanizme za oduzimanje imovinske koristi.

„Priručnik o delotvornom oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim delom, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima“ pruža sveobuhvatan pregled međunarodnih i evropskih standarda o oduzimanju dobiti od kriminala i korupcije, predstavlja rad nadzornih tela Saveta Evrope u pogledu tih standarda i ispituje zaštitne mere koji je razvio Evropski sud za ljudska prava u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima. Takođe, pruža sveobuhvatan pregled nacionalnih zakonodavstava svih pravnih sistema država zapadnog Balkana i objašnjenje koncepta proširene konfiskacije kroz komparativnu analizu.

 

„Priručnik za obuku – Instrumenti i najbolje prakse u međunarodnoj saradnji za oduzimanje imovinske koristi“ ima za cilj da stručnjacima koji se bave oduzimanjem imovine predstavi primere najbolje prakse za međunarodnu saradnju. Takođe, sadrži relevantno međunarodno i evropsko zakonodavstvo, standarde i mehanizme za međunarodnu saradnju i predstavlja praktično sredstvo za istražitelje, tužioce, sudije i druge institucije koje učestvuju u praćenju i identifikaciji imovine, zamrzavanju i oduzimanju imovine, konfiskaciji, uključujući i prošireno oduzimanje imovinske koristi i oduzimanje na osnovu neosuđivanja, kao i raspolaganje međunarodnom imovinom

  • „Priručnik o delotvornom oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim delom, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima“ - možete preuzeti ovde
  • „Priručnik za obuku – Instrumenti i najbolje prakse u međunarodnoj saradnji za oduzimanje imovinske koristi“ - možete preuzeti ovde.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL