Skip to main content

Drugi sastanak radne grupe za izradu Nacionalne strategije za unapređenje pravosuđa za period 2019-2024

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Ministarstvo pravde

 
Drugi sastanak radne grupe za izradu Nacionalne strategije za unapređenje pravosuđa za period 2019-2024 - Izvor: Pravosudna akademija

Na sastanku je ukazano da je u periodu od održavanja prvog sastanka, na kojem je predstavljen strateški okvir buduće Nacionalne strategije, izrađen od strane eksperata USAID-ovog projekta „Vladavina prava u Srbiji“, dostavljeno više komentara za unapređenje početnog teksta od strane članova radne grupe. Istaknuto je da su upravo predstavnici sudija dali najveći doprinos poboljšanju prvog radnog teksta Strategije.

Dogovoreno je da se postojeći tekst nacrta unapredi sa dostavljenim komentarima, kako bi članovi radne grupe na sledećem sastanku mogli da se izjasne o unapređenom tekstu. Nakon dodatnih komentara na unapređeni tekst nacrta Strategije, biće otvorena javna rasprava, kako bi svi zainteresovani mogli da se upoznaju sa novim petogodišnjim strateškim planom daljeg unapređenja rada pravosuđa, koji su sačini članovi ove radne grupe.

Radnu grupu čine predstanici svih relevantnih pravosudnih institucija i organizacija, kao i strukovnih udruženja (Vrhovni kasacioni sud, Republičko javno tužilaštvo, advokatura, Pravosudna akademija, Javnobeležnička komora, Društvo sudija Srbije, Udruženje sudija i tužilaca Srbije idt). U radu radne grupe učestvuju i predstavnici Odbora za pravosuđe Narodne skupštine, kao i predstavnici Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva finansija. Predsednik radne grupe je ministar pravde.

Podršku izradi nove Nacionalne strategije za unapređenje rada pravosuđa u Republici Srbiji za period 2019 – 2024. godine pruža USAID kroz projekat „Vladavina prava u Srbiji“.



O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL