Skip to main content

Filozofski fakultet u Nišu - Projekat "ENGLESKI ZA SUDIJE" USPEŠNO ZAVRŠEN

Датум
Локација
Niš
Аутор
Filozofski fakultet u Nišu

 

 
Galerija fotografija sa svečanog završetka projekta "ENGLESKI ZA SUDIJE" na Filozofskom fakultetu u Nišu - Izvor: Filozofski fakultet u Nišu
Cilj projekta „Engleski za sudije“ je osposobljavanje zaposlenih u pravosudnim organima i tužilaštvu svih struktura (sudije, tužioci, saradnici, pripravnici, korisnici Pravosudne akademije) da koriste materijale međunarodnih pravosudnih institucija (na primer, Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu) kako bi se obavestili o najnovijim kretanjima u međunarodnoj pravosudnoj teoriji i praksi i unapredili rad pravosudnih organa i tužilaštava u Srbiji.

Da bi se ostvario ovaj cilj, u okviru projekta organizovani su specijalizovani kursevi pravnog engleskog jezika na tri nivoa (A1/A2, B1/B1+ i B2/B2+ Zajedničkog evropskog okvira za jezike) u potpunosti prilagođenih potrebama ove grupe polaznika.

Nosilac projekta „Engleski za sudije“ Filozofski fakultet u Nišu realizovao je projekat u saradnji sa Pravosudnom akademijom i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i Regionalne kancelarije za programe engleskog jezika. Podršku projektu dali su rukovodioci Apelacionog suda u Nišu, Višeg suda u Nišu, Osnovnog suda u Nišu, Višeg javnog tužilaštva, Osnovnog javnog tužilaštva i Pravosudne akademije – Odeljenje u Nišu.

Koordinatori projekta su Ljiljana Marjanović Andrić, sudija Osnovog suda u Nišu (istovremeno i inicijatorka projekta) i Ljiljana Marković, viši lektor na Departmanu za anglistiku, a predavači na kursevima: Gordana Ignjatović, nastavnik engleskog jezika struke na Pravnom Fakultetu u Nišu; Nikola Tatar, predavač za engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Nišu; i Ljiljana Marković, viši lektor.

Na svečanoj dodeli sertifikata prisutnima su se obratili: Džin Mekartur, regionalna direktorka za programe engleskog jezika; prof. dr Natalija Jovanović, dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu; g. Zoran Kostić, predsednik Višeg suda u Nišu; i g. Goran Spasić, predsednik Osnovnog suda u Nišu.

 Ukupno 57 polaznika sva tri kursa dobili su sertifikat o uspešno završenom specijalizovanom kursa pravnog engleskog jezika, odnosno o pohađanju istog.

Prvi deo kurseva „Engleski za sudije“ trajao je od 26.02.2018. do 27.02.2019, a kursevi se nastavljaju od 01.03.2019. i trajaće godinu dana, tj. 60 časova.

Po ugledu na ovaj projekat, sličan projekat se već realizuje u Beogradu, a namera je da se projekat proširi na pravosudne organe i tužilaštva u Novom Sadu i Kragujevcu.

O ovom projektu i završnoj svečanosti vest je objavila i Regionalna kancelarija za programe engleskog jezika na svojoj facebook® stranici: https://www.facebook.com/RELOBelgrade/.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL