Skip to main content

Kuburović: Inicijativa za promenu Ustava do kraja oktobra u Skupštini

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Beta

 

                                           

Nela Kuburović

Ministarka pravde najavljuje da će inicijativa za promenu Ustava u oblasti pravosuđa biti prosleđena Skupštini do kraja oktobra, Izvor: Beta

     

Ukoliko predlog bude usvojen, dodala je ona, Odbor za ustavna pitanja sačiniće predlog amandmana čija će polazna osnova biti tekst ustavnih izmena koji je sačinilo Ministarstvo pravde.

Ministarstvo pravde u saopštenju navodi da je Kuburović objasnila da je obaveza Odbora da ponovo organizuje javne debate i tek posle toga sačini konačan predlog amandmana koji će biti prosleđen poslanicima.

Ona je na današnjem sastanku s predstavnicima i predsednikom Udruženja sudija i tužilaca Nenadom Stefanovićem ukazala na to da izmena Ustava podrazumeva i izradu novih pravosudnih zakona. Članovi strukovnih udruženja biće pozani da učestvuju u radu radnih grupa za njihovu izradu.

"Na sastanku je ukazano da se aktivnosti u okviru reforme pravosuđa, definisane i Akcionim planom za Poglavlje 23 (pregovora Srbije EU), moraju brže sprovoditi, posebno kada je u pitanju izmena Ustava u oblasti pravosuđa", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Udruženja su istakli da poslednji nacrt ustavnih amandmana, koji je usklađen s preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope, sadrži više od 70 odsto predloga strukovnih udruženja, kao i pravosudnih institucija.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici Udruženja pohvalili su novi postupak izbora sudijskih i tužilačkih pripravnika početkom ove godine. Oni se zalažu da sudijski i tužilački pomoćnici moraju naći svoje mesto i u okviru Ustava, kao i da država mora više pažnje da posveti unapređenju njihovog položaja.

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović ukazao je na to da je potrebno što pre pokrenuti inicijativu za promenu Ustava kako bi se ojačali nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL