Skip to main content

Kuburović: Izmena zakona ujednačiće praksu sudova i javnih izvršitelja

Датум
Локација
Beograd
Аутор
RTS
Ministarka pravde Nela Kuburović
Ministarka pravde Nela Kuburović

Zakon o izvršenju i obezbeđenju biće promenjen, i na tome već nekoliko meseci radi radna grupa u kojoj su sudije, advokati, predstvanici Narodne banke, Američke privredne komore, Saveta investitora i NALED-a, navodi za RTS Nela Kuburović.
Dodaje da je više od milion i po predmeta završeno od uvođenja zakona, i da su sudovi znatno rasterećeni.
 

Druga izmena zakona za tri godine. U kom pravcu će se zakon menjati?

- Prilikom donošenja Zakona o izvršenju i obezbeđenju 2015. godine Ministarstvo pravde se obavezalo da će da prati način primene, njegovu implementaciju i tada smo već rekli da ako se uoče nepravilnosti u radu svakako da pristupimo novim izmenama pre svega kako bismo imali ujednačenu sudsku praksu, izvršiteljsku praksu. Sve ono što izaziva probleme treba na vreme otkloniti, jer je izvršni postupak izuzetno bitan i upravo sa njim zaokružujemo ceo jedan parnični postupak koji se vodi i omogućavamo onome ko je dobio neko potraživanje da ga na adekvatan način i ostvari.

Dodaje da Ministarstvo ima tradiciju da formira velike radne grupe naročito kada je reč o izvršnom postupku gde su predstavnici svih strukovnih grupa, ali i šire javnosti.

- Tako da smo imali prilike da dobijemo informacije šta je ono što izaziva probleme tokom ove dve godine i upravo je to bio razlog zašto smo se odlučili za formiranje radne grupe koja već radi nekoliko meseci. Ministarstvo ima tradiciju da formira velike radne grupe naročito kada je reč o izvršnom postupku gde su predstavnici svih strukovnih grupa, ali i šire javnosti, tako da ova grupa ima preko 20 članova, ne samo da su predstavnici svih nivoa sudova, izvršitelja, već i Narodne banke, predstavnici Američke privredne komore, Saveta stranih investitora, NALED-a.

Navodi da se tokom rada radne grupe iskristalisalo dosta novih spornih pitanja koje treba rešiti, te je naglasila da je cilj da se uklope različiti interesi.

– Radimo na ujednačavanju sudske prakse zato što smo ustanovili da izvršitelji na područjima različitih apelacija različito postupaju, da sudovi različito postupaju, da je često nejasno šta je to nepravilan akt koji donosi izvršitelj.

Naglašava da će potpunu novinu u Zakonu predstavljati uvođenje e-aukcije.

– Upravo se ustanovilo da kod prodaje nekretnina imamo najviše nedostataka, najviše nepravilnosti, tako da kroz uvođenje e-aukcije kakava praksa postoji i EU imaćemo transparentan proces, omogućićemo svim zainteresovanima da učestvuju informacije će biti zaštićene.

Sa druge strane zakon treba da se bavi socijalnim karaterom, tako da će određene socijalne kategorije biti obuhvaćene izmenama i dopunama

Pitanje je i zaštita krova nad glavom. To traže udruženja, na tome insistiraju. Može li dom da bude izuzet iz Zakona, da li se to uopšte razmatra?

– Svakako ta inicijativa se razmatra, radna grupa to ima u vidu, verujem da će se naći neko kompromisno rešenje da li dom može biti u potpunosti izuzet ili ne. Ali ono što je bitno da se mora voditi računa o načelu srazemere koji i dan danas jeste kroz Zakon propisan kao jedno od osnovnih načela. U praksi se pokazalo da se prodaju nepokretnosti ali i imovina veće vrednosti od potraživanja tako da je to jedan od razloga zbog kog treba da se preispita i da se na odgovarajući način načelo srazmere zaštiti.

Mnogo je pritužbi i zbog tarifa izvršitelja da li su one tema radne grupe?

– Uvek se postavlja pitanje naknade odnosno tarife za rad izvršitelja. Moram da kažem da su prilikom donošenja novog Zakona 2015. godine tarife itekako snižene u odnosu na prethodnu koja je postojala za čak blizu 50 procenata. Ograničen je i limit – kolika je najveća nagrada koji izvršitelj može da primi. Ali uočili smo da postoje određene radnje koje se i dalje naplaćuju, a koje možda ne treba. Svakako da će se izmene i dopune Zakona i Pravilnik o tarifama pretrpeti izmene kako bi izvršni poverilac i izvršni dužnik imali manje troškove postupka.

Kada će zakon biti donet?

– Radna grupa završava svoj prvi deo uskoro, tako da će se radna verzuja tekst naći i na javnoj raspravi koja će biti organizovana u sve četiri apelacije, nakon toga će nacrt biti dostavljen i svim relevantnim institucijama, biće pozvana stručna i šira javnost da dostavi svoje primedbe, tako da verujem da ćemo imati u prvoj polovini godine zakon u Narodnoj skupštini.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL