Skip to main content

Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Ministarstvo pravde

Izvor : Ministarstvo pravde
Uspostavljanje efikasnog mehanizma zaštite ličnih podataka, unapređenje međunarodne razmene podataka, kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa novim propisima Evropske unije u oblasti zaštite podataka, su osnovni ciljevi donošenja novog zakona.
 

Izradi konačnog teksta Nacrta zakona prethodila je široka javna rasprava, kao i kontinuirano usaglašavanje teksta sa mišljenjima Eurodžasta i Evropske komisije, koje su pozitivno ocenile finalni tekst Nacrta zakona. U radnoj  grupi za izradu Nacrta zakona, pored predstavnika relevantnih institucija, učestvovao je i ekspert Saveta Evrope Grejem Saton.

Novim zakonskim rešenjima, čija će primena otpočeti u avgustu ove godine, unapređuje se zaštita podataka o ličnosti, kako u domaćem pravnom sistemu, tako i u odnosu na iznošenje podataka u treće zemlje. Zakon je usklađen sa direktivama EU u ovoj oblasti te će podaci o ličnosti građana Srbije biti zaštićeni na isti način, kao i u državama članicama EU.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL