Skip to main content

Ministarka Kuburović sa šefom Misije OEBS-a o procesu izmena Ustava

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Ministarstvo pravde

Ministarka Kuburović rekla je da Ministarstvo pravde završava rad na izradi novog Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji će u potpunosti biti usaglašen  sa preporukama Venecijanske komisije. Ona je ukazala da su preporuke ovog tela obavezujuće po Srbiju, pre svega iz razloga što je to definisano kroz Akcioni plan za Pregovaračko poglavlje 23, koji je usvojila Evropska komisija.

Ministarka Kuburović sa šefom misije OEBS-a Andreom Oriciom

Ministarka Kuburović i sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Andreom Oriciom - izvor:  Sajt Ministarstva pravde

 

Ona je dodala da će nakon izrade novog nacrta, biti organizovan okrugli sto na kojem će svi zainteresovani biti upoznati sa novim tekstom amandmama, i koji će u isto vreme biti i prilika da se otklone sve eventualne nedoumice.

Ambasador Oricio je istakao da je Srbija učinila napredak kada je u pitanju reforma pravosuđa, kao i da Ministarstvo pravde u tom procesu ima težak zadatak.

On je istakao da su izmene Ustava u oblasti pravosuđa od velikog značaja za jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, i vrlo važno sa aspekta gde i kako Srbija sebe vidi u budućnosti.

 

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Orici

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Orici

Govoreći o procesu izmena Ustava, ministarka je rekla da je to vrlo komplikovan proces, koji zahteva nekoliko faza u koje je uključeno veliki broj aktera, a zahteva i politički konsenzus unutar samog Parlamenta.

Ambasador Oricio je naglasio da Misija OEBS-a u Srbiji stoji na raspolaganju ministarstvu u smislu pružanja neophodne ekspertske pomoći, kao i dalje nastavlja da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka njenim strateškim ciljevima.

Više o ovoj temi na sledećim medijskim linkovima:

- N1 info

- Blic

- RTS

- Tanjug

 

 

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL