Skip to main content

Najavljena javna rasprava o tekstu ustavnih amandnama

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
Ustav Republike Srbije    
                                                         Ustav Republike Srbije                                                                

 

  1.  Imati nacionalnu pravosudnu akademiju je dobrodošlo i nije neuobičajeno ni na koji način, na primer, u Francuskoj postoji École Nationale de la Magistrature, i to treba podržati. Stoga, uloga Akademije kao jedinog „čuvara ulaza“ u pravosuđe čini se dobro postavljenom, uz aspiracije i posvećenost da se ojača kapacitet i profesionalizam sudske i tužilačke obuke, ali bi bilo preporučljivo zaštititi Akademiju od mogućeg neprimerenog uticaja, tako što bi joj se obezbedio čvrst status u Ustavu.
  1.  Having a national judicial academy is welcome and not unusual by any means, for instance, France has the École Nationale de la Magistrature, and this is to be supported. Hence, the Academy’s role as a sole gatekeeper to the judiciary seems well founded with the aspiration and commitment to strengthen the calibre and professionalism of judicial and prosecutorial training, but it would be advisable to protect the Academy from possible undue influence by providing it with a firm status within the Constitution.

Tim povodom izdvajamo i delove nacrta ustavnih amandmana koji će se naći na javnoj raspravi na poziv Ministarstva pravde:

AMANDMAN VIII

Stalnost sudijske funkcije

Sudijska funkcija je stalna i traje od izbora za sudiju dok sudija ne navrši radni vek.

Pre navršenja radnog veka sudiji prestaje funkcija ako sam to zatraži, ako trajno izgubi radnu sposobnost za vršenje sudijske funkcije, ako mu prestane državljanstvo Republike Srbije ili ako bude razrešen.

Sudija se razrešava ako bude osuđen za krivično delo na kaznu zatvora od najmanje šest meseci ili ako je u disciplinskom postupku utvrđeno da je učinio težak disciplinski prekršaj koji, prema oceni Visokog saveta sudstva, ozbiljno šteti ugledu sudijske funkcije ili poverenju javnosti u sudove.

Sudija može biti razrešen i zbog nestručnosti, ako u značajnom broju predmeta ne ispunjava merila uspešnosti koja propisuje i čije ispunjavanje ocenjuje Visoki savet sudstva.

Protiv odluke Visokog saveta sudstva o prestanku funkcije, sudija i predsednik suda imaju pravo na žalbu Ustavnom sudu, koja isključuje pravo na ustavnu žalbu.

Ovim amandmanom zamenjuje se naziv člana 146. i član 146. Ustava Republike Srbije.

AMANDMAN XXIII

Uslovi za izbor javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca

Za javnog tužioca i zamenika javnog tužioca može biti izabran državljanin Republike Srbije koji ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, koji je završio pravni fakultet, položio pravosudni ispit, ima radno iskustvo potrebno za određeno javno tužilaštvo i stručan je, osposobljen i dostojan funkcije javnog tužioca ili  zamenika javnog tužioca.

Lice koje se prvi put bira za zamenika javnog tužioca može biti izabrano samo ako je završilo obuku u Pravosudnoj akademiji.

Ovim amandmanom zamenjuje se naziv člana 161. i član 161. Ustava Republike Srbije.

AMANDMAN XXXI

  1. Pravosudna akademija

Pravosudna akademija je samostalna institucija koja obučava sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, kao i kandidate za te funkcije i vrši druge poslove određene zakonom.

Sastav organa upravljanja Pravosudne akademije odražava sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca.

Položaj, organizacija i poslovi Pravosudne akademije uređuju se zakonom.

Ovim amandmanom u Ustav Republike Srbije iznad člana 165g dodaje se oznaka za Odeljak 9. i novi naziv Odeljka 9. i  dodaje se naziv člana 165g i član 165g.

Pravosudna akademija Republike Srbije

U Beogradu, 14.09.2018.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL