Skip to main content

Nova aplikacija "eSud" omogućava podnošenje tužbi u upravnim sporovima elektronskim putem

Датум
Локација
Beograd
Ministarka, prilikom posete advokatskoj kancelariji Prijović, Ćasić i Gerasimović, kako bi se na licu mesta uverila u funkcionisanje nove aplikacije, istakla je da njeno korišćenje za sada nije obavezno i da ona predstavlja pilot projekat koji je počeo od Upravnog suda.
„Ovo pre svega znači uštedu vremena i troškova postupka, kako za sud, tako i za stranke u postupku. Započinjemo sa Upravnim sudom, a od januara će se aplikacija proširiti na privredne sudove, jer upravo su privredni subjekti ti koji danas najčešće koriste sertifikovane elektronske potpise, koji su preduslov da bi se ova aplikacija mogla koristiti“, rekla je ministarka pravde.
Kuburović je dodala da je cilj Ministarstva pravde da se u narednom periodu „eSUD“ omogući u svim sudovima. Aplikacija je prvo počela sa radom u Upravnom sudu, koji je izuzetno opterećen sud, u kome na godišnjem nivou ima na desetine hiljada predmeta u radu i gde je uspostavljanje suđenja u razumnom roku od izuzetnog značaja.
„Na ovaj način ubrzavamo postupke, štedimo vreme, skraćujemo procedure koje se sprovode u sudskoj pisarnici i smanjujemo troškove poštarine“, rekla je Kuburović.
Ministarka pravde Nela Kuburović na promociji aplikacije eSUD
Ministarka Kuburović prilikom demonstracije aplikacije eSUD - izvor: Ministarstvo pravde 
Ministarka je ukazala da je nova aplikacija na rasplaganju i građanima i sudovima, što znači da će se svaki podnesak koji se javlja u sudskom postupku razmenjivati elektronskim putem i to pre svega znači uštedu vremena za građane, a nema više ni štampanja velikog broja papira.
Takođe, Kuburović napominje da „eSUD“ omogućava da stranke u postupku, ukoliko nisu na adresi prebivališta, ili se nalaze u inostranstvu, koriste aplikaciju i blagovremeno dostave odgovarajuće podneske sudu.
Uz to, svi podnesci stranaka i odluke suda u ovoj aplikaciji biće skenirani, što strankama omogućava da elektronskim putem vrše uvid u predmete, bez zakazivanja termina i odlazaka u sud. Na ovaj način povećava se i transparentnost  rada suda. Primenom ove aplikacije, stranke su obavezi da odlaze u sud samo u slučaju održavanja ročišta.
 
 
Advokat Vladimir Prijović pozvao je kolege da koriste novu aplikaciju i istakao da je jedna od glavnih koristi tog tehničkog rešenja za advokate upravo mogućnost lakšeg uvida u spise predmeta bez zakazivanja, zatim prijem odluka suda, kao i mogućnost podnošenja tužbe u svakom momentu bez izlaženja iz kancelarije. „Potrebno je vreme da se svi naviknu na to, a kada se aplikacija proširi na privredne sudove, mislim da će broj korisnika biti značajno veći“, rekao je Prijović.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL