Skip to main content

Okrugli sto - Borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Fotografije sa okruglog stola - Borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Izvor: Pravosudna akademija

         

Na okruglom stolu su razmatrana aktuelna pitanja u primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, iterorizma.

Sudija Vrhovnog kasacionog suda, Biljana Sinanović, naglasila je kako postoji mnogo dilema i spornih pitanja vezanih za primenu ovog Zakona i kako su upravo ovakvi okrugli stolovi prilika da se ostvari saradnja koja vodi ka efikasnijim krivičnim postupcima i dobrim rezultatima. “Razmena iskustava i pronalaženje najboljeg načina zatumačenje Zakona, kao i korišćenje njegovih dobrih instrumenata imaju za cilj vraćanje poverenja građana u spremnost organa da se bore protiv korupcije”, rekla je sudija Sinanović.

Direktor Pravosudne akademije, Nenad Vujić, pozdravio je prisutne sudije i predstavnike međunarodne zajednice i izrazio zahvalnost USAID Projektu na podršci.U svom obraćanju Vujić je istakao: “Osnivanje Posebnih sudskih odeljenja za suzbijanje korupcije potvrda je velikog iskustva, rada i zalaganja naših institucija, a Pravosudna akademija će nastaviti da podržava njihov rad kroz obuke i organizovanje ovakvihokruglih stolova”.

On je dodao da je učešće federalnog sudije iz Okružnog suda u Bostonu, sudije Lea Sorokina jako korisno kako bi razmotrili različite pristupe uborbi protiv korupcije i primenili najbolju praksu. Sudija Sorokin je govorio o postupanju u predmetima vezanim za finansijski kriminal ikorupciju i izrazio veliko zadovoljstvo što je imao priliku da prenese iskustvo svojezemlje i pruži podršku svojim kolegama iz Srbije. U svojoj prezentaciji sudija Sorokinje predstavio američki pristup suđenju u složenim predmetima finansijskih krivičnih dela i korupcije.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL