Skip to main content

Otvorena Info služba medijacije u Privrednom sudu u Beogradu

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Ministarstvo pravde

 

Ministarka Nela Kuburović na otvaranju Info službe za podršku medijacije u Privrednom sudu, u Beogradu

Izvor: Ministarstvo pravde

 

Ministarka je ukazala da medijacija ima mnoge prednosti - fleksibilnija je u odnosu na parnični postupak, prilagođava se svakom konkretnom postupku, te traje znatno kraće.

Ona je rekla da je tokom 2017. godine putem medijacije rešeno oko 600 predmeta, a u prvoj polovini ove godine, oko 250 predmeta.

„Svakako da to nije broj kojim smo zadovoljni, ali verujem da ćemo zajedničkim radom i zajedničkim aktivnostima unaprediti primenu medijacije. Jedan od strateških prioriteta Ministarstva pravde i Vlade Republike Srbije jeste upravo unapređenje alternativnih načina rešavanja sporova“, rekla je Kuburović i dodala da će se na taj način smanjiti broj starih predmeta, kao i da će se smanjiti priliv novih predmeta u privrednim sudovima, što će zajedno doprineti poboljšanju privrednog ambijenta.

Ministarka pravde je naglasila da je upravo suština medijacije da obe stranke budu podjednako zadovoljne postignutim sporazumom, za razliku od parničnog postupka, gde će jedna strana uvek biti nezadovoljna.

Kuburović je rekla da statistika pokazuje da se putem medijacije na sastancima predmeti rešavaju u trajanju od jednog do tri meseca, a da je najveći broj sastanaka koji se održi da bi se putem medijacije rešio jedan spor - pet sastanaka, što upravo govori o činjenici da se za vrlo kratko vreme može rešiti spor koji je nekada trajao deceniju.

„Dobar primer toga je Viši sud u Nišu, koji je putem medijacije uspeo da reši spor koji je trajao gotovo 13 godina. Osnovni i Viši sud u Nišu dobri su primeri primene medijacije kada je reč o sudovima opšte nadležnosti. Privredni sud u Beogradu upravo je pokazao inicijativu da unapredi ovaj način rešavanja sporova“, naglasila je Kuburović.

Ona je dodala da je Privredni sud u Beogradu specifičan zbog toga što se u u njemu odvijaju sporovi iz oblasti intelektualne svojine i da će Ministarstvo pravde u narednom periodu podržati i zaključivanje Protokola o saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, koji će doprineti da se smanji broj sporova u toj oblasti.

Predsednica Privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina navela je da je jedan od načina rasterećenja rada privrednih sudova vansudsko rešavanje sporova, te da je svakako medijacija jedan od primarnih alternativnih načina.

Ona je dodala da medijacija dovodi do rasterećenja prvostepenih sudova, a što istovremeno podrazumeva da će stranke brže, efikasnije, jeftinije, doći do rešenja spornog odnosa.

Obućina je naglasila da su privredni sudovi dosta opterećeni, što pokazuju podaci da su prošle godine u radu imali više od 159.000 predmeta.

„Prvostepeni sudovi u proseku su mesečno po sudiji rešavali više od 70 predmeta, te je medijacija zato veoma važna“, istakla je predsednica Privrednog apelacionog suda.

Predsednik Privrednog suda u Beogradu Jovan Jovanović istakao je da u tom sudu 53 sudije godišnje završe oko 30.000 predmeta i da je u njihovom interesu alternativno rešavanje sporova.

Regionalni menadžer IFC za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Tomas Lubek rekao je da njegov fond, između ostalog, promoviše i rešavanje sudskih sporova posredstvom medijacije.

On smatra da je medijacija jako bitna u postupku stečaja, jer omogućava stečajnim dužnicima i stečajnim upravnicima da reše svoje sporove na efikasniji, brži i kvalitetniji način i da se tako stranama odluka ne nameće, već je sami donose.

„Međunarodna finansijska korporacija sa zadovoljstvom će tražiti mogućnosti da se ovakvi info službe otvore u sudovima širom Srbije“, rekao je Lubek.

Osnivanje i rad Info službe za podršku alternativnim načinima rešavanja sporova Privrednog suda u Beogradu podržava Grupacija Svetske Banke, Multidonatorski fond za podršku sektoru pravde u Srbiji - MDTF JSS i Projekat za rešavanje problema zaduženja i prestanka poslovanja -DRBE projekat, koji finansira Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove SECO.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL