Skip to main content

Pravosudna akademija na društvenim mrežama

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Poslednjih meseci, Pravosudna akademija je kroz istraživanja, pažljivom analizom ponašanja, mapiranja komunikacionih tokova, zaključila da su primarne ciljne grupe evoluirale, ali i da su se pojavile nove, vredne pažnje Akademije. To je prvenstveni razlog, da se davno otvoreni nalozi na društvenim mrežama aktiviraju, i omoguće novi komunikacioni tokovi i sa postojećim, ali i sa novodefinisanim grupama, čija brojnost, navike, digitalna znanja umnogome zavređuju angažman Pravosudne akademije i na ovim platformama.

U prilog ovim tezama svakako idu i iskustva Akademije prilikom organizovanja i održavanja ispita za tužilačke i sudijske pripravnike, počev od profilisanja kandidata, ali i njihovim zahtevima za informacijama, pa i komunikacionim alatima.

U cilju podizanja efikasnosti pravosuđa, dostupnosti relevantnih informacija iz sudske prakse, mogućnost komparativne analize sa sličnim slučajevima u zemljama EU, dostupnost i razmena informacija, ali i obrazovanje i priprema pravosudnog osoblja za nastupajuće promene, spregnute sa novim tehnologijama i komunikacionim alatima, na novom sajtu Pravosudne akademije, omogućen je pristup i aplikacijama razvijenim upravo za te potrebe. Iz tog razloga, sajt Pravosudne akademije, možemo doživeti na neki način i kao svojevrsni portal domaćeg pravosuđa. 

 
Naslovna strana sajta
 Izgled naslovne strane novog sajta Pravosudne akademije - izvor: Pravosudna akademija
 
 
Instagram    Linkedin    Fejsbuk    Tviter    Jutjub kanal Pravosudne akademije 
Direktan pristup ka profilima Pravosudne akademije
 
 Aplikacije Pravosudne akademije namenjene pravosuđu:

 

eJURIS - baza sudske prakse  Unakrsne reference sudskih odluka
Bilten Pravosudne akademije
Učenje na daljinu
 Direktan pristup ka nekim od aplikacija Pravosudne akademije
 
  • eJURIS kao baza sudske prakse koja je relevantna sa stanovišta zaštite Ljudskih prava. Trenutno se u ovoj bazi oko 150 presuda Evropskog suda za zaštitu Ljudskoh prava protiv Srbije. Korisnici ove baze su oko 4000 ljudi (sudije, tužioci, pomoćnici, saradnici, pripravnici…). U budućnosi je planirano i lonkovanje presuda sa domaćim zakonodavstvom i sudskom praksom šte će dodatno uvećati potrebu za resursima.
  • Unaksno povezivanje je aplikacija u kojoj se povezuju norme nacionalnog zakonodavstva sa normama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava a sve to sa odgovarajućom praksom Evropskog suda za ljudska prava i pravnim konceptima koje primenjuje ovaj sud. Aplikacija je veoma zahtevna i predstavlja novinu u evropskim okvirima. U planu je razvoj dela aplikacije koji bi deo posla unakrsnog povezivanja radio automatski na principu veštačke inteligencije odnosno maschine-learning proes.
  • "Učenje na daljinu" u osnovi predstavlja početak razvoja novog, paralelnog koncepta obuka i edukacija domaćeg pravosuđa, poštujući savremene trendove, a pre svega vreme pojedinca, ali i praktičnost i efikasnost potvrđenu u zemljama EU.
  • Internet portal PA odnosno novi sajt koje predstavlja i front-end-cele eAKADEMIJE preko kojeg će stručna i šira javnost pristupati javno dostupnim podacima koje generišu aplicaije u sastavu eAKADEMIJE
  
Kako je osnivač Pravosudne akademije Republika Srbija, pored digitalnih trendova, bilo je neophodno pratiti i definisane principe i smernice za ponašanje organa Državne uprave i državnih institucija na Internetu, i to ne samo u pogledu projektovanja i izrade sajta, već i u pogledu odabira društvenih mreža, ali i odgovornog i bezbednog ponašanja na njima. 
 
 
 
U skladu sa naporima Republike Srbije
 

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL