Skip to main content

Radionica na temu: „Naknada nematerijalne štete u slučajevima diskriminacije – prezentacija Smernica za sudije“

Датум
Локација
Zlatibor
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija Republike Srbije je u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji 17. i 18. oktobra 2024. godine na Zlatiboru u prostorijama hotela Mona organizovala radionicu na temu: „Naknada nematerijalne štete u slučajevima diskriminacije – prezentacija Smernica za sudije“.


Ciljevi radionice bili su prezentacija rezultata rada fokus grupa održanih tokom septembra 2023. godine, predstavljanje radne verzije Smernica za dosuđivanje naknade nematerijalne štete u slučajevima diskriminacije i podsticanje diskusije na temu sadržaja Smernica i aktuelnih spornih pravnih pitanja u oblasti diskriminacije.


Predavačice na radionici su bile Jelica Bojanić Kerkez sudija Vrhovnog suda Republike Srbije i prof. dr Nevena Petrušić redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu u penziji.


Ciljna grupa su bile sudije građanskih odeljenja viših i apelacionih sudova sa teritorije sve četiri apelacije koje postupaju u predmetima iz diskriminacije, učesnici ranije održanih fokus grupa.


Uvodne govore održali su Dominik Drašnar viši savetnik za pitanja nacionalnih manjina u Misiji OEBS u Srbiji, Nenad Vujić direktor Pravosudne akademije i Jelena Jokanović nacionalna koordinatorka Misije OEBS u Srbiji.


Na radionici su obrađene teme: Analiza sudske prakse i predstavljanje zaključaka fokus grupa, Smernice za dosuđivanje naknade nematerijalne štete u slučajevima diskriminacije – prezentacija strukture i sadržaja. 


Tokom diskusije otvorena su pitanja mogućnosti uvođenja posebne oznake na predmete, aktuelne sudske statistike, problema pri izveštavanjima, upotrebe baze sudske prakse, okolnosti koje se tiču akta diskriminacije, okolnosti na strani diskriminisanog lica, okolnosti na strani učinioca, primenljivosti principa i faktora predloženih u Smernicama u praksi.


Podsetimo, Smernice su rezultat regionalne saradnje grupe autora iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, realizovane uz podršku regionalnih kancelarija Misije OEBS i Pravosudne akademije. 


Kao deo aktivnosti koje su prethodile izradi Smernica tokom 2023. godine organizivane su fokus grupe sa sudijama iz Srbije, regionalne radionice i onlajn sastanci autrskog tima i izvršena je analiza sudskih predmeta.


U narednom periodu planirana je promocija Smernica, kao i organizacija okruglih stolova na temu diskriminacije.

Radionica na temu: „Naknada nematerijalne štete u slučajevima diskriminacije – prezentacija Smernica za sudije“ - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL