Skip to main content

Unaprediti stručnost, odgovornost i efikasnost sudskih veštaka

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Ministarstvo pravde
     

Čikiriz je istakao da Nacionalna strategija reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine prepoznaje značaj i ulogu koju sudski veštaci i tumači, kao i prevodioci imaju u pravosudnom sistemu Srbije i vraćanju poverenja građana u isti.

„Strategija predviđa strateške smernice – unapređenje procesa imenovanja sudskih veštaka i stalnih sudskih tumača i prevodilaca, u cilju unapređenja njihove stručnosti, zatim jačanje vidljivog mehanizma odgovornosti sudskih veštaka“, rekao je Čikiriz i dodao da strateški okvir podrazumeva i izradu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudskim veštacima.

Državni sekretar se zahvalio Svetskoj banci i Multidonatorskom povereničkom fondu za podršku sektoru pravosuđa u Srbiji na sprovedenoj analizi i stručnom obrađivanju problematike sudskih veštaka i veštačenja u sudskim postupcima, koja će  biti dobra podloga za početak rada na unapređenju kako normativnih rešenja, tako i ostalih pratećih, sistemskih.

                                                                                    

Fotografije sa konferencije „Uloga veštaka u pravosudnom sistemu Republike Srbije“.Izvor: Ministarstvo pravde

Menadžer Svetske banke za Srbiju Stiven Ndegva istakao je da je unapređenje učinka i rada sudskih veštaka važan deo reforme pravosuđa, te da je to značajno pitanje za poverenje građana i investitora u srpski pravosudni sistem.

„To je veoma važno za Svetsku banku i zato pružamo podršku Vladi u koracima koje će praviti u tom pravcu. Takođe, želimo da se zahvalimo Ministarstvu pravde i pravosuđu u celini na partnerstvu koje smo prethodnih godina imali na temu mnogih važnih pitanja u oblasti pravosuđa“, rekao je Ndegva.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif istakao je da Velika Britanija podržava reformu pravosuđa u Srbiji u ključnim segmentima, te da je donirala više od 12 miliona evra projektima, od kojih je veliki deo usmeren na osnaživanje vladavine prava u Srbiji.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol naglasio je su ovakvi sastanci, dok je reforma pravosuđa u toku, prilika da se svi podsete da je najbolji pokazatelj kvaliteta svakog pravosudnog sistema tačnost odluka koja zavisi od pouzdanosti mišljenja sudskih veštaka. Holandija, dodao je ambasador te zemlje, podržava Srbiju u naporima ka dostizanju evropskih standarda u okviru evropskih integracija.

Na konferenciji, koju je organizovalo Ministarstvo pravde, Svetska banka i Multidonatorski fond za podršku sektoru pravosuđa, predstavljen je izveštaj „Veštačenje veštaka: Uloga sudskih veštaka u Srbiji i moguće reforme u cilju unapređenja efikasnosti i kvaliteta pravde“ koji je rezultat opsežnog istraživanja uloge koju veštaci imaju u sudskim postupcima. U okviru panel diskusije, predstavnici stručne javnosti su razmeniti svoja iskustva u vezi učešća veštaka u sudskom postupku.

Izveštaj „Veštačenje veštaka: Uloga sudskih veštaka u Srbiji i moguće reforme u cilju unapređenja efikasnosti i kvaliteta pravde“ je finansirao Multidonatorski poverenički fond za podršku sektoru pravosuđa u Srbiji (MDTF-JSS), a izradio tim specijalista i savetnika za reformu pravosuđa Svetske banke. Možete preuzeti izveštaj.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL