Skip to main content

Vlada usvojila Predlog promene Ustava za sudove i tužilaštva

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Novosti
Ustav Republike Srbije
Ustav Republike Srbije
 

U cilju poboljšanja organizacije sudskih vlasti i položaja javnih tužilaca, predložene su promene odredbe člana 4 Ustava, odnosno članovi 142-165, kao i da se sledstveno tome, promene odredbe člana 99. Ustava (nadležnost Narodne skupštine), člana 105 (način odlučivanja u Narodnoj skupštini) i odredbe člana 172 Ustava (izbor i imenovanja sudija Ustavnog suda), navedeno je u saopštenju sa današnje sednice Vlade.

Cilj promene odredbi je poboljšanje efikasnosti sudstva, koje će se realizavati kroz brže rešavanje predmeta i smanjenje njihovog broja. Kako se navodi, usvojenim promenama ojačaće se nezavisnost i integritet sudija, ali i povećati stepen odgovornosti u ovoj oblasti. Promena Ustava u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima.

Vlada je danas utvrdila i mišljenja na amandmane narodnih poslanika u uputila ih Narodnoj skupštini.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL