Skip to main content

Digitalna forenzika

Датум
Локација
Kragujevac
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija je, u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, 29. septembra 2023. godine u Kragujevcu, organizovala obuku na temu: „Digitalna forenzika“, i tako nastavila program obuke nosilaca javnotužilačkih funkcija za primenu Zakonika o krivičnom postupku.

Program edukacije osmišljen je da pokrije obrazovne potrebe javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u oblasti primene Zakonika o krivičnom postupku i prelasku sa pretežno inkvizitorskog na postupak sa izraženim adversarnim karakteristikama.

Kroz procesuiranje i dokazivanje pojedinih krivičnih dela, program je posebno usmeren na ovlašćenja javnog tužioca u odnosu na policiju prema Zakoniku o krivičnom postupku.

Ovoj obuci prisustvovali su javni tužioci i zamenici javnih tužilaca, kao i predstavnici policijskih uprava sa teritorije kragujevačke apelacije.

Teme koje su se obrađivale na ovoj obuci bile su:
- Uloga i značaj digitalne forenzike za krivično gonjenje;
- Veštačenje elektronskih i informatičkih uređaja;
- Veštačenje foto i video materijala;
- Diskusija i pitanja.

Predavači na ovoj obuci bili su:
- Mirko Veljović, zamenik načelnika Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku, MUP Republike Srbije;
- Marko Pljakić, viši saradnik u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal;
- Predrag Korać, načelnik Odeljenja za elektronska i informatička forenzička veštačenja, Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, MUP Republike Srbije;
- Andrija Petrović, forenzičar, Odeljenje za elektronska i informatička forenzička veštačenja, Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, MUP Republike Srbije.

Digitalna forenzika - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL