Skip to main content

Konferencija „Pravosuđe iz ugla dece i mladih“

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

U petak, 15. aprila 2022. godine, Centar za prava deteta je u prostorijama Medija centra organizovao konferenciju „Pravosuđe iz ugla dece i mladih“, kao jednu od aktivnosti u okviru projekta „Prava deteta u Srbiji – unapređenje položaja dece u pravosudnom sistemu Republike Srbije“ (CRIS). Panelisti na konferenciji bili su Biljana Sinanović sudija Vrhovnog kasacionog suda i predsednica Saveta za maloletnike, Nenad Vujić direktor Pravosudne akademije, mr Jasmina Stanković zamenica javnog tužioca, dr Milica Kolaković Bojović viša naučna saradnica Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Jelena Petrović menadžerka projekta Centra za prava deteta, kao i članovi kluba DX pri Centru za prava deteta Natalija Cvetković, Vera Vlaški, Andrea Raičić i Filip Janković. Moderatorka na konferenciji bila je Jasmina Miković direktorka Centra za prava deteta.

Konferencija „Pravosuđe iz ugla dece i mladih“ - Izvor: Pravosudna akademija

Cilj konferencije bio je sumiranje aktivnosti realizovanih u okviru projekta, napretka u zaštiti i ostvarivanju prava dece, kao i definisanja daljih koraka.

 

Jasmina Miković podsetila je prisutne na priručnike, informativne materijale, brošure, kao i aktivnosti Dečijeg kluba Centra za prava deteta u okviru CRIS projekta.

 

Sudija Biljana Sinanović istakla je značajne napretke u pogledu unapređenja tehničkih uslova za rad sa decom žrtvama u cilju izbegavanja sekundarne viktimizacije. Naglasila je značaj multisektorske saradnje u cilju zaštite najboljeg interesa dece i poštovanja prava deteta. Sudija Sinanović zaključila je da je nastavak komunikacije i saradnje sa decom jedan od ključnih koraka u cilju ostvarivanja i zaštite prava dece i pravosuđa po meri deteta, kao i da se u narednom periodu mora više raditi na zaštiti dece od senzacionalističkog izveštavanja i uspostavljanju granica dozvoljenog u prikupljanju informacija od strane novinara.

 

Nadovezujući se na zapažanja sudije Sinanović, Nenad Vujić je istakao značaj multisektorskih obuka i dugogodišnje uspešne saradnje svih aktera u procesu zaštite prava dece. Podsetio je prisutne na sve aktivnosti i publikacije Pravosudne akademije u ovoj značajnoj oblasti. Direktor Vujić naglasio je sve pozitivne strane implementacije Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnika. Naglasio je potrebu stalnog podsećanja svih učesnika u postupku da su sva deca mali ljudi i da se zato Konvencija za zaštitu ljudskih prava i sloboda mora odnositi i na decu i primenjivati u svim postupcima vezanim za decu. Podsetio je učesnike da je pravosuđe po meri deteta, na kojem godinama svi predano rade, širi i dublji kontekst koji obuhvata faze pre, tokom i na kraju postupka, sa fokusom na zaštiti bazičnih prava, prava bezbednosti i privatnosti, ali da se veća pažnja mora posvetiti radu na zaštiti dece koja su u opasnosti. Osvrćući se na potrebu nastavka rada na zaštiti dece od senzacionalističkog izveštavanja, direktor Vujić je naglasio i neophodnost edukacije na temu narušavanja prava privatnosti dece od strane roditelja i staratelja. Zaključio je da je neophodan nastavak edukacija svih profesionalaca u cilju upoznavanja i što boljeg razumevanja postupka, kako bi se omogućila zaštita najboljeg interesa deteta, ali i da se čuju mišljenje i glas dece u postupku. 

 

Zamenica javnog tužioca, Jasmina Stanković, osvrnula se na postupanje tužilaštava po krivičnim prijavama u slučajevima kada su maloletnici učinioci ili oštećeni krivičnim delom takođe ističući pozitivne strane primene Zakona o maloletnim učiniocima, sa posebnim fokusoma na vaspitne naloge kao mere korekcije. Zamenica javnog tužioca takođe je naglasila važnost multisektorske saradnje u cilju zaštite najboljeg interesa dece. Podsetila je prisutne na memorandume o saradnji potpisane između ministarstava, Republičkog javnog tužilaštva i nevladiinog sektora.

 

Milica Kolaković Bojović, podsetila je prisutne na važnost daljih edukacija o medijskom izveštavanju o deci, naglašavajući da dosadašnji način rada ne uvažava dečije emocije, onemogućava pravo na zaborav, dalju socijalizaciju i razvoj dece, podstiče sekundarnu viktimizaciju i krši sva prava dece sa posebnim fokusom na pravo na dostojanstvo i integritet. Gospođa Kolaković Bojović podsetila je na ulogu REM-a, tužilaštava, centara za socijalni rad. Zaključila je da su dalje edukacije neophodne, kao i povećanje svesti o moći sankcije i generalne prevencije.

 

Jelena Petrović, menadžerka projekta Centra za prava deteta predstavila je rezultate velikog istraživanja stavova dece i mladih o poštovanju prava dece i pravosuđa iz ugla dece i mladih realizovanog u okviru projekta. Istraživanje je obuhvatilo pitanja vezana za stepen informisanosti dece o svojim pravima, načinu komunikacije sa decom pre, tokom i nakon postupka, kanalima informisanja, hitnosti postupka i adekvatnosti zaštite dece i podrške pre, tokom i nakon postupka.

 

Predstavnici dečijeg kluba upoznali su prisutne sa filmom, informativnim brošurama i ostalim aktivnostima u koje su bili uključeni tokom realizacije projekta.

 

Snimak cele Konferencije dostupan je na linku: https://www.youtube.com/watch?v=CKGA3nVEXak .

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL