Skip to main content

Конференција „Правосуђе из угла деце и младих“

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

У петак, 15. априла 2022. године, Центар за права детета је у просторијама Медија центра организовао конференцију „Правосуђе из угла деце и младих“, као једну од активности у оквиру пројекта „Права детета у Србији – унапређење положаја деце у правосудном систему Републике Србије“ (CRIS). Панелисти на конференцији били су Биљана Синановић судија Врховног касационог суда и председница Савета за малолетнике, Ненад Вујић директор Правосудне академије, мр Јасмина Станковић заменица јавног тужиоца, др Милица Колаковић Бојовић виша научна сарадница Института за криминолошка и социолошка истраживања, Јелена Петровић менаџерка пројекта Центра за права детета, као и чланови клуба DX при Центру за права детета Наталија Цветковић, Вера Влашки, Андреа Раичић и Филип Јанковић. Модераторка на конференцији била је Јасмина Миковић директорка Центра за права детета.

Конференција „Правосуђе из угла деце и младих“ - Извор: Правосудна академија

Циљ конференције био је сумирање активности реализованих у оквиру пројекта, напретка у заштити и остваривању права деце, као и дефинисања даљих корака.

 

Јасмина Миковић подсетила је присутне на приручнике, информативне материјале, брошуре, као и активности Дечијег клуба Центра за права детета у оквиру CRIS пројекта.

 

Судија Биљана Синановић истакла је значајне напретке у погледу унапређења техничких услова за рад са децом жртвама у циљу избегавања секундарне виктимизације. Нагласила је значај мултисекторске сарадње у циљу заштите најбољег интереса деце и поштовања права детета. Судија Синановић закључила је да је наставак комуникације и сарадње са децом један од кључних корака у циљу остваривања и заштите права деце и правосуђа по мери детета, као и да се у наредном периоду мора више радити на заштити деце од сензационалистичког извештавања и успостављању граница дозвољеног у прикупљању информација од стране новинара.

 

Надовезујући се на запажања судије Синановић, Ненад Вујић је истакао значај мултисекторских обука и дугогодишње успешне сарадње свих актера у процесу заштите права деце. Подсетио је присутне на све активности и публикације Правосудне академије у овој значајној области. Директор Вујић нагласио је све позитивне стране имплементације Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетника. Нагласио је потребу сталног подсећања свих учесника у поступку да су сва деца мали људи и да се зато Конвенција за заштиту људских права и слобода мора односити и на децу и примењивати у свим поступцима везаним за децу. Подсетио је учеснике да је правосуђе по мери детета, на којем годинама сви предано раде, шири и дубљи контекст који обухвата фазе пре, током и на крају поступка, са фокусом на заштити базичних права, права безбедности и приватности, али да се већа пажња мора посветити раду на заштити деце која су у опасности. Осврћући се на потребу наставка рада на заштити деце од сензационалистичког извештавања, директор Вујић је нагласио и неопходност едукације на тему нарушавања права приватности деце од стране родитеља и старатеља. Закључио је да је неопходан наставак едукација свих професионалаца у циљу упознавања и што бољег разумевања поступка, како би се омогућила заштита најбољег интереса детета, али и да се чују мишљење и глас деце у поступку. 

 

Заменица јавног тужиоца, Јасмина Станковић, осврнула се на поступање тужилаштава по кривичним пријавама у случајевима када су малолетници учиниоци или оштећени кривичним делом такође истичући позитивне стране примене Закона о малолетним учиниоцима, са посебним фокусома на васпитне налоге као мере корекције. Заменица јавног тужиоца такође је нагласила важност мултисекторске сарадње у циљу заштите најбољег интереса деце. Подсетила је присутне на меморандуме о сарадњи потписане између министарстава, Републичког јавног тужилаштва и невладииног сектора.

 

Милица Колаковић Бојовић, подсетила је присутне на важност даљих едукација о медијском извештавању о деци, наглашавајући да досадашњи начин рада не уважава дечије емоције, онемогућава право на заборав, даљу социјализацију и развој деце, подстиче секундарну виктимизацију и крши сва права деце са посебним фокусом на право на достојанство и интегритет. Госпођа Колаковић Бојовић подсетила је на улогу РЕМ-а, тужилаштава, центара за социјални рад. Закључила је да су даље едукације неопходне, као и повећање свести о моћи санкције и генералне превенције.

 

Јелена Петровић, менаџерка пројекта Центра за права детета представила је резултате великог истраживања ставова деце и младих о поштовању права деце и правосуђа из угла деце и младих реализованог у оквиру пројекта. Истраживање је обухватило питања везана за степен информисаности деце о својим правима, начину комуникације са децом пре, током и након поступка, каналима информисања, хитности поступка и адекватности заштите деце и подршке пре, током и након поступка.

 

Представници дечијег клуба упознали су присутне са филмом, информативним брошурама и осталим активностима у које су били укључени током реализације пројекта.

 

Снимак целе Конференције доступан је на линку: https://www.youtube.com/watch?v=CKGA3nVEXak .

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL