Skip to main content

Pisanje optužnih akata

Датум
Локација
Niš
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija je u saradnji sa Kancelarijom za međunarodnu pomoć, usavršavanje i profesionalnu obuku u pravosuđu (OPDAT), Ministarstvom pravde SAD, Misijom OEBS u Srbiji i Republičkim javnim tužilaštvom, organizovala 5. i 6. decembra 2023. godine dvodnevnu radionicu „Pisanje optužnih akata“ u Nišu u hotelu „Tami“. Ovoj dvodnevnoj radionici prisustvovali su nosioci javnotužilačkih funkcija iz osnovnih i viših javnih tužilaštava sa teritorija beogradske, niške i kragujevačke apelacije, kao i sudije iz viših i osnovnih sudova sa teritorije niške apelacije.


Ciljevi ove radionice su da se zamenicima tužilaca i tužilačkim pomoćnicima pomogne da sažeto i logično organizuju činjenice i principe, da bolje razumeju proces pravničkog rezovanja i pisanja optužnih akata, kao i da usavrše veštine zastupanja. Jasnijim, kvalitetnijim doslednijim pisanjem optužnih akata edukativni program nastoji da razvije i pojača primenu najbolje prakse.


  Teme koje su se obrađivale na ovoj radionici su:
-    Razumevanje optužnice i optužbe
-    Uloga tužioca
-    Svrha, struktura i stil pisanja akata javnih tužilaca
-    Metodologija pravnog rezonovanja, neformalni redosled dokaza
-    Primena FIRAC metode
-    Izreka optužnog akta
-    Obrazloženje optužnice


Predavači na ovoj radionici bili su: Ksenija Dajanović javni tužilac u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Dragoljub Miladinović javni tužilac u Apelacionom javnom tužilaštvu u Nišu i rukovodilac odeljenja za suzbijanje korupcije, Leposava Vujanović Porubović javni tužilac u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i Goran Jović Javni tužilac iz Tužilaštva za organizovani kriminal.
 

Pisanje optužnih akata - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL