Skip to main content

Krivičnopravni aspekti javnih nabavki: razmena iskustava iz Republike Hrvatske i Rumunije

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija je, uz podršku USAID-ovog Projekta za unapređenje javnih nabavki, organizovala obuku za sudije i javne tužioce, kao i sudijske i tužilačke pomoćnike koji postupaju u krivičnim postupcima koji se vode povodom zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama na temu: ,,Krivičnopravni aspekti javnih nabavki - razmena isustava iz Republike Hrvatske i Rumunije".


Obuka je održana 27. septembra 2024. godine u Beogradu. Predavačice na obuci su bile: tužilac Mirna Rukavina zamenik rukovodioca Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u Republici Hrvatskoj i Laura Stefan istaknuti stručnjak u borbi protiv korupcije.


Teme na obuci su bile:
-    Pravna analiza krivičnopravnih aspekata javnih nabavki u Republici Hrvatskoj: pregled zakonodavnog okvira Republike Hrvatske sa fokusom na relevantne pravne norme, sličnosti i razlike sa zakonodavnim okvirom Republike Srbije, uticaj razlika na primenu zakona u praksi,
-    Sudska praksa Republike Hrvatske i Evropskog javnog tužilaštva: pregled značajnih slučajeva u vezi sa zloupotrebama u javnim nabavkama i fondovima Evropske unije sa fokusom na pravnu kvalifikaciju krivičnog dela, prikupljanje i ocenu dokaza,
-    Pravna analiza bitnih elementa zloupotrebe službenog položaja kroz prizmu sudske prakse u Rumuniji: pojam izvršioca, priroda namere kao subjektivnog elementa krivičnog dela, radnja izvršenja i posledica krivičnog dela - sa osvrtom na relevantne odluke Ustavnog suda Rumunije,
-    Posebne vrste zloupotrebe službenog položaja,  krivična i politička odgovornost ministara prema izveštaju Venecijanske komisije iz 2013. godine i praksa Ustavnog suda Rumunije u vezi ograničenja krivičnog gonjenja nosilaca javnih funkcija, u kontekstu Uredbe 13/2017.


 

Krivičnopravni aspekti javnih nabavki: razmena iskustava iz Republike Hrvatske i Rumunije - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL