Skip to main content

Кривичноправни аспекти јавних набавки: размена искустaва из Републике Хрватске и Румуније

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија је, уз подршку УСАИД-овог Пројекта за унапређење јавних набавки, организовала обуку за судије и јавне тужиоце, као и судијске и тужилачке помоћнике који поступају у кривичним поступцима који се воде поводом злоупотреба у вези са јавним набавкама на тему: ,,Кривичноправни аспекти јавних набавки - размена исустава из Републике Хрватске и Румуније".


Обука је одржана 27. септембра 2024. године у Београду. Предавачице на обуци су биле: тужилац Мирна Рукавина заменик руководиоца Уреда за сузбијање корупције и организираног криминалитета (УСКОК) у Републици Хрватској и Лаура Стефан истакнути стручњак у борби против корупције.


Теме на обуци су биле:
-    Правна анализа кривичноправних аспеката јавних набавки у Републици Хрватској: преглед законодавног оквира Републике Хрватске са фокусом на релевантне правне норме, сличности и разлике са законодавним оквиром Републике Србије, утицај разлика на примену закона у пракси,
-    Судска пракса Републике Хрватске и Европског јавног тужилаштва: преглед значајних случајева у вези са злоупотребама у јавним набавкама и фондовима Европске уније са фокусом на правну квалификацију кривичног дела, прикупљање и оцену доказа,
-    Правна анализа битних елемента злоупотребе службеног положаја кроз призму судске праксе у Румунији: појам извршиоца, природа намере као субјективног елемента кривичног дела, радња извршења и последица кривичног дела - са освртом на релевантне одлуке Уставног суда Румуније,
-    Посебне врсте злоупотребе службеног положаја,  кривична и политичка одговорност министара према извештају Венецијанске комисије из 2013. године и пракса Уставног суда Румуније у вези ограничења кривичног гоњења носилаца јавних функција, у контексту Уредбе 13/2017.


 

Кривичноправни аспекти јавних набавки: размена искустaва из Републике Хрватске и Румуније - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL