Skip to main content

Obraćanje zamenice direktora Pravosudne akademije na javnoj raspravi o prvom nacrtu Akcionog plana za Poglavlje 23

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
Majda Kršikapa prilikom predstavljanje prvog Nacrta revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23

Majda Kršikapa prilikom predstavljanje prvog Nacrta revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 - Izvor: Pravosudna akademija

Zamenica Kršikapa je učesnicima skupa predstavila prvi Nacrt revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23.

Majda Kršikapa je istakla:

  • Upravo polazeći od prvog prelaznog merila da Srbija treba da obezbedi delotvorno, neposredno i stalno praćenje sprovođenja Akcionog plana u oblasti pravosuđa i osnovnih prava kroz jak i multidisciplinaran mehanizam, kojim se po potrebi mogu aktivirati korektivne mere, naročito vodeći računa o adekvatnosti ljudskih i finansijskih resursa, institucionalnom kapacitetu, zahtevima za obuke, poštovanju utvrđenih krajnjih rokova, stvarnom dijalogu sa civilnim društvom i adekvatnom razmatranju njihovih predloga, Ministarstvo pravde i Pregovaračka grupa za Poglavlje 23 pristupili su reviziji Akcionog plana, u cilju definisanja daljeg pravca najznačajnijih reformskih prioriteta u oblastima: pravosuđe, borba protiv korupcije i osnovna prava.

 

  • Revizija je bila neophodna kako bi se napravio pregled aktivnosti na osnovu kojih se može jasno videti budući pravac, na osnovu realnih procena do sada urađenog i u meri u kojoj je to objektivno moguće u narednom periodu. Prilikom revizije, cilj nam je bio da intervencije na pravi način odražavaju preporuke iz skrining izveštaja, sada dopunjene prelaznim merilima, uvažavajući sve vreme ocene ispunjenosti aktivnosti, kroz dostavljene priloge od strane odgovornih subjekata navedenih u Akcionom planu za Poglavlje 23, kao i uočene teškoće u realizaciji i praćenju sprovođenja realizacije aktivnosti.

 

  • Sve aktivnosti možemo svrstati u nekoliko ključnih grupa: 1) normativno uređenje i usklađivanje, 2) jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta institucija uključenih u proces, 3) unapređenje veština i kompetencija kroz sprovođenje odgovarajućih programa obuka 

 

  • Proces izrade NSRP 2019-2024 i proces revizije AP 23 odvija se paralelno, što je značajno kako bi se njihova sadržina međusobno uskladila. Akcioni plan za Poglavlje 23 treba da bude usaglašen sa merama iz nacionalnih strateških dokumenata i obrnuto. To su dokumenta koja se prožimaju, koja treba sagledavati kao celinu i tako ih ispunjavati.
 

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL