Skip to main content

Pravosudna akademija na godišnjoj konferenciji o ljudskim pravima i demokratiji u organizaciji OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
 
Cilj događaja (side event) bio je predstavljanje rezultata rada na jačanju kompetencija tužilaca za sprovođenje efikasne i delotvorne istrage u otkrivanju i gonjenju zločina iz mržnje.
Godišnja konferencija  o ljudskim pravima i demokratiji (Human Dimensions Implementation Meetings) jedan je od najvećih događaja ove vrste u Evropi koji državama članicama OEBS-a, civilnom sektoru, međunarodnim organizacijama i svim zainteresovanim stranama pruža mogućnost razmene mišljenja, primera dobre prakse i pružanja saveta za unapređenje rada.
Pravosudna akademija na godišnjoj konferenciji o ljudskim pravima i dekomratiji  u organizaciji  OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava
Tim Pravosudne akademije na godišnjoj konferenciji o ljudskim pravima i demokratiji u Varšavi, u organizaciji OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava - Izvor; Pravosudna akademija

Panelisti su bili: Jelena Jokanović, savetnica u Misiji OEBS, Tamara Mirović, zamenica Republičkog javnog tužioca, Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije, Ljuba Slijepčević, rukovodilac kancelarije Pravosudne akademije u Novom Sadu i Andrea Delibašić, saradnica u Odeljenju za istraživanje i unapređenje obrazovanja Pravosudne akademije.

Pravosudna akademija u saradnji sa Misijom OEBS u toku 2018. i 2019.godine organizovala je osam seminara na temu Smernice za krivično gonjenje zločina iz mržnje  na teritoriji sve četiri apelacije. Uvodna i završna aktivnost bila je procena predznanja polaznika i uticaja obrazovnih intervencija na razvoj njihovih kompetencija.

Pravosudna akademija na godišnjoj konferenciji o ljudskim pravima i dekomratiji u organizaciji OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava - Izvor; Pravosudna akademija
Pravosudna akademija na godišnjoj konferenciji o ljudskim pravima i demokratiji u organizaciji OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava - Izvor; Pravosudna akademija

 

Tamara Mirović, zamenica Republičkog javnog tužioca govorila je o ulozi tužilaštva u krivičnom gonjenju ovih krivičnih dela, značaju jačanja kompetencija tužilaca u ovoj oblasti i uticaju na njihov efikasniji rad davanjem primera dobre prakse.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije govorio je o radu civilnog sektora u ovoj oblasti.

Ljuba Slijepčević i Andrea Delibašić iz Pravosudne akademije predstavile su do sada realizovane obrazovne aktivnosti u ovoj oblasti. Objašnjeni su organizacioni i metodološki aspekti i detaljno je predstavljena evaluacija seminara. 

U cilju podizanja svesti o nužnosti sprovođenja efikasne i delotvorne istrage u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih dela zločina iz mržnje prema nacionalnim i međunarodnim standardima nastala je pisana publikacija „Smernice za krivično gonjenje zločina iz mržnje u Republici Srbiji“.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL