Skip to main content

Prvi nacrt revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 – javna rasprava, 06.02.2019. Beograd, Hotel Metropol Palas

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Ministarstvo pravde Republike srbije, na čelu sa ministarkom Nelom Kuburović je organizovalo je ovaj okrugli sto, na kom je predstavljen prvi Nacrt revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23

Okrugli sto organizovan je uz podršku projekta "Jačanje kapaciteta Ministarstva pravde u skladu sa zahtevima procesa pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj Uniji". 
Održan je u hotelu Metropol, i predstavlja prvi u nizu, kako je najavila ministarka Kuburović u izjavi Tanjugu 22.01.2019. godine.
 
Foto-galerija sa okruglog stola - Izvor: Pravosudna akademija

Pored ministarke Kuburović, u uvodnom delu govorili su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Mateja Norčič Štamcar, kao i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević.

Na početku skupa prisutnima se obratila ministarka pravde Nela Kuburović koja je naglasila da javna rasprava o revidiranju Akcionog plana za Poglavlje 23 danas tek počinje i da zbog toga nema razloga za produženje roka za podnošenje komentara na prvi Narct revidiranog Akcionog plana. Produženje roka, koji je predviđen za 8. februar, prethodnih dana su tražile pojedine nevladine organizacije i strukovna udruženja.

Kurubović je tim povodom ukazala da će sve sugestije i komentari koji stignu Ministarstvu zaključno sa predviđenim rokom biti razmotrene za unošenje u Nacrt, koji će potom biti prosleđen Evropskoj komisiji na mišljenje. Po dobijanju mišljenja, plan će biti revidiran u skladu da njim i tek onda će krenuti javna rasprava, navela je Ministarka Kuburović.

"Nakon povratka nacrta iz Brisela, Ministarstvo pravde će krenuti sa organizovanjem javne rasprave u pravom smislu te reči, što znači da će biti pozvani svi nadležni da dostave svoje primedbe i mišljenja, biće organizovani okrugli stolovi. Očekuje se inkluzivnost ovog procesa kao što smo imali za sistemske zakone koje je predlagalo Ministarstvo pravde", napomenula je ministarka i dodala da veruje da će Ministarstvo pravde u što skorije vreme, prikupiti sugestije koje treba da mu dostave nadležne institucije i predstavnici civilnog sektora. Sve to, zajedno sa već revidiranim nacrtom, će biti dostavljeno Briselu na ekspertizu.

Ona je naglasila da je priprema prvog Nacrta trajala godinu dana, od prošlog februara, kroz sastanke sa svim nosiocima aktivnosti iz Akcionog plana, kojih ima više od 50, kao i kroz bilateralne sastanke sa pojedinačnim organima i institucijama.

Kada je u pitanju budžetiranje predviđenih aktivonsti, Kuburović je ukazala da će taj deo nacrta biti napisan nakon što Ministarstvo pravde dobije komentare i sugestije zainteresovanih strana, ali da će u svakom slučaju biti u Nacrtu koji će ići u Brisel na mišljenje.

Ministarka je ukazala da je nakon skoro tri godine od otvaranja pregovora sa EU došlo vreme da se usklade rokovi prvobitno propisani, neki čak i preambiciozno, kao i da se usklade aktivnosti koje su se dogodile u međuvremenu, kao što je na primer usvajanje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločine i tužilačka strategija. Akcioni plan je dopunjen sa ta dva dokumenta. Napomenula je da je bitno da se revidiranim Akcionim planom preformulišu određene aktivnosti kako bi lakše mogli da pratimo njihovu implementaciju, i merljivost indikatora za ostvarenje ciljeva koji su predviđeni i kroz skrining izveštaj ali i kroz dodatnih 50 merila koja je utvrdila Evropska komisija.

„Akcioni plan neće uvoditi brisanje aktivnosti koje su veće predviđene, već samo one koje su već ispunjene i to će u samom tekstu biti vidljivo. Postojeće aktivnosti će se ili dopuniti ili će se predvideti novi rokovi“, navela je ministarka pojasnivši da se to radi u skladu sa zahtevima institucija koje ne mogu da ispune zadate aktivnosti u postojećim rokovima. Prvim Nacrtom revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, promena Ustava u oblasti pravosuđa predviđena je za drugi i treći kvartal ove godine, a odmah zatim, do kraja godine i usvajanje seta pravosudnih zakona. Izbor novih članova pravosudnih saveta predviđen je na proleće 2020. godine.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je da je tokom 2018. godine izuzetan napredak u oblasti vladavine prava vidljiv i da će implementacija svega usvojenog biti još vidljivija za građane Srbije.

Joksimović je podsetila na ceo inkluzivan i transparentan proces vezan za ustavne amandmane u vezi načina izbora nosioca pravosudnih funkcija, te donošenja značajnih zakona.

„To su ključno značajni koraci u pogledu ostvarivanja obaveza Srbije, ne samo prema svojim građanima, već i u okviru pregovaračkog procesa koji je definisan kroz Poglavlja 23 i 24, koja su najvažnija z aukupan napredak države na putu evropskih integracija“, istakla je Joksimović.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić -Štamcar istakla je važnost Akcionog plana za Poglavlje 23 u procesu pregovaranja i pristupanja EU, jer se, kako je rekla, ono bavi suštinom političkog i društvenog tkiva jedne zemlje kao i odnosom države i njene administracije sa jedne strane i građana Srbije sa druge. „Suštinski gledano ovo poglavlje se bavi time kako da ključne pravosudne institucije, kao što su sudovi i tužilaštva, obezbede poštovanje u ophođenju sa građanima. Govori o pravu građana na nepristrasne i blagovremene sudske odluke, nezavisne od političkog uticaja, a takođe o pravu građana na pravnu pomoć, podršku i zaštitu“ navela je Norčić -Štamcar.

Na otvaranju javne rasprave, šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević je napomenula da je Akcioni plan za Poglavlje 23 „pionir inkluzivnosti u procesu pregovora“ . U tom cilju svi treba da rade da bi se dobio dokument koji je ambiciozan ali i sprovodiv. Revizijom Akcionog plana hoćemo da napravimo dokument koji će imati merljive indikatore“ , napomenula je Miščević ističući da se u procesu pregovora od nas očekuje da ispunimo prelazna merila da bismo dobili završna merila.

Okruglom stolu, prisustvovali su i svi relevantni predstavnici pravosudnih institucija, organizacija civilnog društva, kao i međunarodnih institucija. Ono što svakako ohrabruje je i prisustvo skoro svih predstavnike zemalja članica EU.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL