Skip to main content

Regionalna konferencija - Zaštita slobode medija i jačanje pravosuđa na Zapadnom Balkanu

Датум
Локација
Jahorina
Аутор
Pravosudna akademija

U organizaciji  Helsinškog komiteta za zaštitu ljudskih prava iz Holandije, Pres Limiteda, organizacije za zaštitu i bezbednost novinara, a uz podršku pravosudnih akademija i udruženja novinara iz Srbije, BIH i Severne Makedonije, 7. i 8. decembra 2023. godine održana je dvodnevna Regionalna konferencija na temu “Zaštita slobode medija i jačanje pravosuđa na Zapadnom Balkanu“ na Jahorini.

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici Visokih saveta sudstva, sudije, javni tužioci, novinari i predstavnici medija i pravosuđa koji su razmatrali pitanja bezbednosti novinara, kao i sudske prakse vezane za predmete koji se bave zaštitom novinara u postupcima pred  javnim tužilaštvima i sudovima u Srbiji, BIH i Severnoj Makedoniji. Takođe, predstavnici pravosuđa i medija iz regiona, predstavili si glavne probleme u odnosu pravosuđa i medija i izneli predloge za njihovo unapređenje.

Zaključeno da je intenziviranje međusobnih susreta i  razmene između pravosuđa i medija ključno za napredak. Zaključci sa ove konferencije biće uključeni u Deklaraciju o međusobnoj saradnji pravosuđa i medija. Ovim dokumentom koji će biti izrađen uz pomoć Projekta „Jačanje medijskih sloboda u BIH, Severnoj Makedoniji i Srbiji otvoriće se mogućnost za razvoj partnerstva sudova i medija čime će se doprineti efikasnijem sprovođenju pravde i zaštiti slobode izražavanja. Inače, Srbija i Holandija su prve u Evropi okupile predstavnike policije, javnih tužilaštava i medijske zajednice radi praćenja predmeta koji se bave bezbednošću novinara. O tome su na konfernciji govorile Tamara Filipović, Generalna sekretarka NUNS-a i Dr Jelena Vučković, članica Visokog saveta sudstva iz reda istaknutih pravnika. 


Konferencija je zatvorena radionicama na kojima su predstavnici sudova, tužilaštava i medija dali zajedničke predloge za poboljšanje zajedničkog delovanja, kao i prikazivanjem filma o slovačkom istraživačkom novinaru Janu Kučjaku i njegovoj verenici Martini Kušnirovoj, koji su nemilosrdno ubijeni u svom domu kao žrtve sprege tadašnje slovačke vlasti i mafije sa ciljem da se spreči novinarsko izveštavanje o korupciji i kriminalu.

Regionalna konferencija - Zaštita slobode medija i jačanje pravosuđa na Zapadnom Balkanu - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL