Skip to main content

Uvodni onlajn regionalni sastanak povodom obeležavanja početka HELP onlajn kursa Saveta Evrope: “Procesne garancije u krivičnom postupku i prava žrtava“

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija je u saradnji sa Savetom Evrope dana 03. oktobra 2024. godine, organizovala onlajn uvodni sastanak povodom obeležavanja početka tutorisanog – mentorskog HELP onlajn kursa Saveta Evrope: “Procesne garancije u krivičnom postupku i prava žrtava“, koji je namenjen sudijama i tužiocima iz zemalja regiona, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije.
Kurs je izrađen u sklopu projekta Saveta Evrope i Evropske unije pod nazivom HELP u EU. Njegova izrada je završena u avgustu 2019. godine.

Ovaj HELP onlajn kurs “Procesne garancije u krivičnom postupku i prava žrtava“ daje sveobuhvatan pregled međunarodnih i evropskih standarda i pripremljen je tako da predstavi osnovna procesna prava okrivljenih i osumljičenih lica u krivičnom postupku (uz naglasak na teme iz direktive EU, pre svega pretpostavku nevinosti) i prava žrtava krivičnih dela (uz naglasak na pristup pravosuđu). 

Tutori–mentori ovog HELP onlajn kursa, za učesnike iz Republike Srbije, trideset i šest sudija i javnih tužilaca iz Viših i Osnovnih sudova i iz Viših i Osnovnih javnih tužilaštava su sudije:
-    Siniša Važić, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji
-    Ivana Ramić, sudija Višeg suda u Beogradu, 
koji vrše adaptaciju kursa u skladu sa domaćim, institucionalnim i pravnim okvirom.


Uvodom regionalnom online sastanku prisustvovalo je 166 sudija i javnih tužilaca iz zemalja regiona kojima su se obratili nacionalni tutori kao i:
-    Ana Maria Telbis – šefica odeljenja za obuku u pravosuđu i ljudskim pravima S.E
-    Jasminka Peruničić ALLEN, koordinatorka projekta HELP na Zapadnom Balkanu S.E
-    Ivana Ramić – sudija Višeg suda u Beogradu, HELP tutor kursa za učesnike iz Srbije


Planirano trajanje kursa je od 03.10.2024. godine do 30.11.2024. godine.

Učesnicima će nakon završetka  kursa biti uručen sertifikat o pohađanju – uspešno savladanom kursu, koji zajednički izdaju Pravosudna akademija i Savet Evrope.

Uvodni onlajn regionalni sastanak povodom obeležavanja početka HELP onlajn kursa Saveta Evrope: “Procesne garancije u krivičnom postupku i prava žrtava“ - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL