Skip to main content

Уводни онлајн регионални састанак поводом обележавања почетка ХЕЛП онлајн курса Савета Европе: “Процесне гаранције у кривичном поступку и права жртава“

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија je у сарадњи са Саветом Европе дана 03. октобра 2024. године, организовала онлајн уводни састанак поводом обележавања почетка туторисаног – менторског ХЕЛП онлајн курса Савета Европе: “Процесне гаранције у кривичном поступку и права жртава“, који је намењен судијама и тужиоцима из земаља региона, Србије, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније.
Курс је израђен у склопу пројекта Савета Европе и Европске уније под називом ХЕЛП у ЕУ. Његова израда је завршена у августу 2019. године.

Овај ХЕЛП онлајн курс “Процесне гаранције у кривичном поступку и права жртава“ даје свеобухватан преглед међународних и европских стандарда и припремљен је тако да представи основна процесна права окривљених и осумљичених лица у кривичном поступку (уз нагласак на теме из директиве ЕУ, пре свега претпоставку невиности) и права жртава кривичних дела (уз нагласак на приступ правосуђу). 

Тутори–ментори овог ХЕЛП онлајн курса, за учеснике из Републике Србије, тридесет и шест судија и јавних тужилаца из Виших и Основних судова и из Виших и Основних јавних тужилаштава су судије:
-    Синиша Важић, судија Апелационог суда у Београду у пензији
-    Ивана Рамић, судија Вишег суда у Београду, 
који врше адаптацију курса у складу са домаћим, институционалним и правним оквиром.


Уводом регионалном онлине састанку присуствовало је 166 судија и јавних тужилаца из земаља региона којима су се обратили национални тутори као и:
-    Ана Мариа Телбис – шефица одељења за обуку у правосуђу и људским правима С.Е
-    Јасминка Перуничић АЛЛЕН, координаторка пројекта ХЕЛП на Западном Балкану С.Е
-    Ивана Рамић – судија Вишег суда у Београду, ХЕЛП тутор курса за учеснике из Србије


Планирано трајање курса је од 03.10.2024. године до 30.11.2024. године.

Учесницима ће након завршетка  курса бити уручен сертификат о похађању – успешно савладаном курсу, који заједнички издају Правосудна академија и Савет Европе.

Уводни онлајн регионални састанак поводом обележавања почетка ХЕЛП онлајн курса Савета Европе: “Процесне гаранције у кривичном поступку и права жртава“ - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL