Skip to main content

Viši sud obeležio Evropski dan civilne pravde

Датум
Аутор
juGmedia

 
Fotografije sa Dana otvorenih vrata, povodom Evropskog dana civilne pravde - Izvor: juGmedia

Prema rečima predsednice Višeg suda Dragane Ilić Marković, Evropski dan civilne pravde obeležava se na današnji dan s ciljem da se građani upoznaju sa radom i funkcionisanjem pravosudnog sistema, kao i mogućnostima za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

 

„Evropski dan civilne pravde obeležava se kako bi se građanima približila pravda, i da bi se informisali o raspoloživim sredstvima za pristup pravdi. Tim povodom, Viši sud organizuje Dan otvorenih vrata kako bi se građani, a posebno srednjoškolci i studenti neposredno upoznali sa radom suda i sudskim postupcima“, rekla je Ilić Marković.

Organizovanjem ove manifestacije, ističe, Viši sud pruža doprinos realizaciji načela Nacionalne startegije za reformu pravosuđa, i time afirmiše transparentno i dostupno sudstvo, a sve u cilju jačanja poverenja građana u sudove i efikasan pristup pravdi.

Ilić Marković prisutne je upoznala sa istorijatom suda, sa imenima značajnih ljudi iz oblasti pravne teorije i prakse sa područja Pčinjskog okruga, kao i sa ostalim sudijama Višeg suda, i rezultatima rada.

„Poslednja nagrada koju je Viši sud osvojio u kategoriji povećanja ukupno rešenih predmeta u odnosu na isti period prethodne godine,  od 3.000 evra iskoristićemo za kupovinu kompjutera, za još bolji rad našeg suda“, istakla je Ilić Marković.

Pored sudija Višeg suda, skupu su prisustvovali i predstavnici tužilaštva i područnih sudova sa teritorije okruga, kao i pripravnici volonteri.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL