Skip to main content

Učešće Pravosudne akademija na okruglom stolu „Modernizacija obuke i daljeg obrazovanja pravnika“

Датум
Локација
Sarajevo
Аутор
Pravosudna akademija

Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine je uz podršku Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) organizovao je 30.maja 2024.godine u svojim prostorijama okrugli sto na temu „Morednizacija obuke i daljeg obrazovanja pravnika“. 

Panelisti na okruglom stolu bili su Norbert Koster, bivši sudija Višeg pokrajinskog suda u Hamu, dr Stefan Purner, vođa projekata Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju za područje Zapadnog Balkana, dr Robert Jović, sudija Apelacionog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, doc. dr Smajo Šabić, sudija Kantonalnog suda Bosne i Hercegovine i predsednik Upravnog odbora Centra za edukaciju sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine

Okrugli sto su otvorili Njegova ekselencija, dr Tomas Fišen, ambasador Nemačke u Bosni i Hercegovini, dr Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Feredacije Bosne i Hercegovine i dr Stefan Purner, vođa projekata Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju za područje Zapadnog Balkana.

Okruglom stolu su prisustvoli i predstavnici Centra za edukaciju sudija i tužilaca Crne Gore i Pravosudne akademije Republike Severne Makedonije.

Pravosudnu akademiju Srbije predstavljala je Andrea Delibašić, savetnik u Odeljenju za istraživanje i unapređenje obrazovanja.

Okrugli sto bio je podeljen u dva glavna segmenta. Glavne teme prvog dela posvećenog  kontinuiranom usavršavanju sudija i tužilaca bile su modernizacija programa obuka, upravljanje kvalitetom, evaluacijija i monitoring, digitalizacija programa obuka, razvoj didaktičkih kompetencija predavača, razvoj programa obuka treninga za trenere, finansijski i drugi izazovi i poteškoće. Drugi deo bio je posvećen uvođenju programa početne obuke i tranziciji iz Centara u Akademije zemalja u regionu.

Predstavnica Pravosudne akademije je u delu diskusije posvećene razmeni iskustava u radu Akademija i Centara ukratko predstavila proces izbora mentora i predavača, dizajniranja, implementacije, evaluacije i monitoringa programa obuka, kao i rada na razvoju njihovih veština, jačanju kapaciteta i senzibilizaciji za rad sa odraslima kao učesnicima u procesu učenja kako kroz program stalne tako i početne obuke. Takođe je predstavila program početne obuke i način realizacije. Osvrnula se na izazove u radu i upoznala ukratko prisutne sa strategijom digitalizacije procesa učenja i radom platforme za učenje na daljinu Pravosudne akademije.

Galerija fotografija sa okruglog stola održanog u Sarajevu na temu "Modernizacija obuke i daljeg obrazovanja pravnika"

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL