Skip to main content

Конференција о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности “Повежи се сигурно!”

Датум
Локација
Београд
Аутор
Прес служба Владе Републике Србије
                                                                                             

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, изјавио је да се на превенцији и борби против свих облика сајбер криминала и унапређењу информационе безбедности свих грађана мора радити системски и у партнерству са свим одговорним субјектима у јавном и приватном сектору.

Стефановић је, отварајући конференцију о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности "Повежи се сигурно!", истакао да су се, поред позитивних, хуманих и образовних вредности, на интернет преселили криминал, насиље, тероризам, дечја порнографија, преваре, прање новца, ширење лажних вести, угрожавање људских права и слобода, компромитовање личних података грађана и пословних података компанија.

 Галерија фотографија са конференције о борби против високотехнолошког криминала. Извор: Прес служба Владе Републике Србије

 

"Рачунар је", како је упозорио, "постао средство за извршење кривичних дела, а бројне интернет апликације постале су омиљено средство за комуникацију и размену информација свих организованих криминалних група".

Он је оценио да су се све полицијске службе у свету нашле пред једним од највећих изазова у овом веку, а то је да се на ефикасан начин супротставе високотехнолошком криминалу, али и свим другим облицима криминала где се рачунари или рачунарске мреже појављују као средство за извршење кривичних дела. 

"Овај изазов није заобишао ни Србију", указао је Стефановић и додао да је за успех борбе против високотехнолошког криминала, поред припадника МУП-а, потребно учешће свих расположивих партнера из међународне заједнице, приватног сектора и цивилног друштва. 

Само заједничким напорима, како је рекао, можемо унапредити информациону безбедност грађана Србије.

Он је, говорећи о резултатима Одељења за борбу против високотехнолошког криминала остварених у претходних неколико година, истакао да су они показатељ тога како се ефикасно супротставља овој врсти криминала. 

Према његовим речима, током 2018. године до данас поднето је 77 кривичних пријава против 82 лица, док је за претходних 10 година, од свог оснивања, Одељење за борбу против високотехнолошког криминала поднело чак 881 кривичну пријаву против 1.096 лица.

У оквиру сталне оперативне акције на сузбијању експлоатације малолетних лица у порнографске сврхе путем интернета "Армагедон", како је прецизирао, до сада је поднета 191 кривична пријава и ухапшено је 168 лица.

Стефановић је истакао да су припадници МУП-а, са међународним партнерима, ове године учествовали у неким од највећих акција у борби против високотехнолошког криминала, које су обележиле глобалну решеност да се стане на пут овом криминалном феномену - "Схадоw Wеб", "Тхе Дарк Оверлорд" и "Wебстрессер".

МУП је, како је нагласио, препознао потребу за превенцијом и раном едукацијом најмлађих и од прошле школске године у све основне школе у Србији уведен је програм "Основи безбедности деце", у оквиру којег је једна од најважнијих тема управо информациона безбедност и превенција насиља и злоупотреба на интернету.

Присутнима се обратила и председница Владе Србије Ана Брнабић, која је нагласила да је дигитализација на врху листе приоритета Владе и прилика да се Србија модернизује и придружи реду развијених земаља Европе и света.

Европски комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос поновио је да је питање сајбер безбедности важно за грађане, владе, економије и пословне људе, јер је свет све дигитализованији, па су и дигиталне политике о заштити сајбер простора све значајније.

"Ниједна земља или регион не могу сами. Сајбер безбедност је одговорност свих нас, компанија, влада, организација и сваког грађанина који има рачунар. Приступ борби против високотехнолошког криминала може бити само глобалног карактера, јер он не познаје границе", подвукао је Аврамопулос.

Он је упозорио на то да интернет мрежу користе различити криминалци, као и терористи јер је лако починити сајбер злочин, а тешко их је открити и приписати некоме.

Аврамопулос је додао и да извештај Европола указује на то да "даркнет" остаје разлог за бригу, и истовремено указао на везу између сајбер криминала и тероризма, те да учесталост криминалних активности и све више инцидената на интернету показују да су потребне нове мере заштите на том плану.

Европски комесар је навео да Србија, као партнер на Балкану, учествује у заједничком пројекту ЕУ који јача могућност власти да се бори против сајбер криминала.

"Готово 100 година после Првог светског рата, више се не боримо у рововима, све чешће се морамо борити са онима који на нови начин прете нашим демократијама. Морамо одржати корак и неопходно је да наставимо заједнички рад, како бисмо се ухватили у коштац са глобалним сајбер криминалом", поручио је он.

На првој сесији "Високотехнолошки криминал и информациона безбедност" говорили су и министри унутрашњих послова: Турске Сулејман Сојлу, Мађарске Шандор Пинтер, Црне Горе Мевлудин Нухоџић и Македоније Оливер Спасовски.

Сојлу је том приликом упозорио на то да данашњи сајбер свет носи са собом бројне претње, а једна од највећих јесте давање легитимности злочину. 

Према његовим речима, криминалци и даље настављају са својим пропагандним активностима, те у том смислу настојимо да остваримо интеграцију између дигиталног и физичког света, јер знате да чак иако имате неки виртуелни медиј злочин је стваран. 

Пинтер је истакао да сајбер напади најчешће долазе из непознатог простора који се не могу идентификовати, али да је веома битно да се државе заједнички боре у изграђивању међународне мреже одбране.

Морамо истом брзином, ако не и брже, реаговати у оквиру наших граница, али и на међународном нивоу. Морамо да јачамо сарадњу, да делимо знања и резултате које појединачно земље постигну у тој области. Заједнички наступ уме некад да буде и једини пут против сајбер-криминала, нагласио је он. 

Нухоџић је прецизирао да је црногорска полиција у претходне четири године поднела више од 57 кривичних пријава због почињених кривичних дела из области неовлашћеног упада у рачунарски систем, фалсификовања и злоупотребе кредитних картица, дечје порнографије, угрожавања сигурности, као и неовлашћеног прикупљања и употребе личних података. 

Такође, како је додао, грађани су пријавили и више од 84 преваре почињене уз помоћ информационих технологија. 

Спасовски је нагласио да је сајбер криминал међу најзначајнијим безбедносним претњама које се озбиљно третирају са више аспеката.

Министарство унутрашњих послова Македоније усмерено је ка развијању капацитета за обезбеђивање електронских доказа у циљу подршке свим истрагама које се воде, подвукао је он. 

Конференција о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности биће настављена разменом искустава експерата у погледу значаја међународних операција и регионалне сарадње за борбу против овог вида криминала, као и јачања капацитета државних органа.

Извор: Пресс служба Владе Републике Србије, 20.09.2018. 
Наслов: Редакција

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL