Skip to main content

Округли сто "Нови правосудни закони у интересу свих грађана - изазови и решења"

Датум
Локација
Београд
Аутор
Телеграф
 
Округли сто
Округли сто "Нови правосудни закони у интересу свих грађана - изазови и решења" - Извор: Телеграф

Највећа дискусија струке о новим правосудним законима Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) у сарадњи са Правосудном академијом и Удружењем судија прекршајних судова (УСУДПРЕК) организује у уторак, 8. новембра конферецију

"Нови правосудни закони у интересу свих грађана-изазови и решења" која ће се одржати у хотелу "Метропол Палаце" са почетком у 10.30 часова.

Очекује се да ово буде највећи скуп струке, са више од 200 учесника у дискусији, од када су објављени први радни текстови нових правосудних закона, у складу са уставним амандманима, усвојеним у фебруару ове године.

Конференцију ће уводним обраћањем отворити министарка правде Србије Маја Поповић и председник УСТ и Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић. У уводном делу скупа уводна излагања, пред радни део конференције, изложиће и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре, као и судија Прекршајног апелационог суда Горан Божић из Удружења судија прекршајних судова.

Модератор конференције је директор Правосудне академије Ненад Вујић.

У радном делу овог скупа помоћници министра правде и чланови радних група за израду нацрта правосудних закона, који се мењају у складу са уставним амандманима, представиће предлоге кључних новина, а учесницима ће се обратити и заменик члана Венецијанске комисије.

Потом ће уследити обраћање организатора конференције и дискусија учесника, међу којима ће, поред судија и тужилаца, бити и професори правних факултета у Србији, адвокату и представници других струковних удружења.

 

Округли сто
Округли сто "Нови правосудни закони у интересу свих грађана - изазови и решења" - Извор: Министарство правде 

Организатори конференције подсећају на важност измена ових закона у складу са уставним амандманима и европским стандардима који треба да створе услове за ефикасније и одговорније правосуђе у Србији. Реч је о предлозима нових закона - Закон о судијама, Закон о јавном тужилаштву, Закон о Високом савету судства, Закон о Високом савету тужилаца и Закон о уређењу судова.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL