Skip to main content

Радионица на тему: „Накнада нематеријалне штете у случајевима дискриминације – презентација Смерница за судије“

Датум
Локација
Златибор
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија Републике Србије је у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији 17. и 18. октобра 2024. године на Златибору у просторијама хотела Мона организовала радионицу на тему: „Накнада нематеријалне штете у случајевима дискриминације – презентација Смерница за судије“.


Циљеви радионице били су презентација резултата рада фокус група одржаних током септембра 2023. године, представљање радне верзије Смерница за досуђивање накнаде нематеријалне штете у случајевима дискриминације и подстицање дискусије на тему садржаја Смерница и актуелних спорних правних питања у области дискриминације.


Предавачице на радионици су биле Јелица Бојанић Керкез судија Врховног суда Републике Србије и проф. др Невена Петрушић редовни професор Правног факултета Универзитета у Нишу у пензији.


Циљна група су биле судије грађанских одељења виших и апелационих судова са територије све четири апелације које поступају у предметима из дискриминације, учесници раније одржаних фокус група.


Уводне говоре одржали су Доминик Драшнар виши саветник за питања националних мањина у Мисији ОЕБС у Србији, Ненад Вујић директор Правосудне академије и Јелена Јокановић национална координаторка Мисије ОЕБС у Србији.


На радионици су обрађене теме: Анализа судске праксе и представљање закључака фокус група, Смернице за досуђивање накнаде нематеријалне штете у случајевима дискриминације – презентација структуре и садржаја. 


Током дискусије отворена су питања могућности увођења посебне ознаке на предмете, актуелне судске статистике, проблема при извештавањима, употребе базе судске праксе, околности које се тичу акта дискриминације, околности на страни дискриминисаног лица, околности на страни учиниоца, применљивости принципа и фактора предложених у Смерницама у пракси.


Подсетимо, Смернице су резултат регионалне сарадње групе аутора из Србије, Македоније и Босне и Херцеговине, реализоване уз подршку регионалних канцеларија Мисије ОЕБС и Правосудне академије. 


Као део активности које су претходиле изради Смерница током 2023. године организиване су фокус групе са судијама из Србије, регионалне радионице и онлајн састанци аутрског тима и извршена је анализа судских предмета.


У наредном периоду планирана је промоција Смерница, као и организација округлих столова на тему дискриминације.

Радионица на тему: „Накнада нематеријалне штете у случајевима дискриминације – презентација Смерница за судије“ - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL