Skip to main content

Смернице за упоредну анализу доказа неопходних за успешан поступак у предметима тешког и организованог криминала, прања новца и повраћаја имовине, са посебним освртом на важност посредних доказа

Датум
Локација
Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац
Аутор
Правосудна академија

У оквиру Пројекта подршке Србији у постизању циљева Поглавља 24: правда, слобода и безбедност“ који финансира Европска комисија представљена је нова публикација под називом „Смернице за упоредну анализу доказа неопходних за успешан поступак у предметима тешког и организованог криминала, прања новца и повраћаја имовине, са посебним освртом на важност посредних доказа“.
 
У сложеној области кривичног правосуђа, борба против организованог криминала, прања новца и незаконитог богаћења захтева свеобухватно разумевање компликоване мреже коју ткају ови злочини. Како се правни оквири развијају и криминални подухвати постају све софистициранији, органи за спровођење закона и правосудни органи морају прилагодити своје стратегије и методе прикупљања доказа. Смернице су развијене кроз процес сарадње, који је укључивао међународне стручњаке, судије, јавне тужиоце и органе за спровођење закона из Србије од јуна 2023. до септембра 2024. године. Сврха Смерница је да пружи системску и дубинску анализу неопходних доказа који се сматрају суштинским за успешно кривично гоњење у предметима организованог криминала, прања новца и повраћаја имовине. Такође се наглашава кључна улога посредних доказа у изградњи чврстог предмета и обезбеђивању осуђујућих пресуда за ове различите криминалне активности.
 
Представљање смерница реализовано је 1. октобра 2024. у Палати правде у Крагујевцу, 2. октобра 2024. у Апелационом суду у Нишу, 3. октобра 2024. у Апелационом суду у Новом Саду и 4. октобра 2024. у Апелационом суду у Београду.
 
Публикација је доступна и у електронској библиотеци Правосудне академије на следећем линку: https://pars.rs/public/Dokumenti/Publikacije/1618/Sveobuhvatne-smernice-za-uporednu-analizu-dokaza-organizovani-kriminal-pranje-novca-povracaj-imovine.pdf
 

Смернице за упоредну анализу доказа неопходних за успешан поступак у предметима тешког и организованог криминала, прања новца и повраћаја имовине, са посебним освртом на важност посредних доказа - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL