Skip to main content

У току је међународни научни тематски скуп "Саобраћај, криминалитет и урбана безбедност"

Датум
Локација
Палић
Аутор
Институт за криминолошка и социолошка истраживања

Институт за криминолошка и социолошка истраживања уз подршку Правосудне академије у Београду организује међународни научни тематски скуп "Саобраћај, криминалитет и урбана безбедност".

Скуп се одржава на Палићу 14. и 15. јуна 2023. године, а радови представљени на скупу биће објављени у истоименом зборнику радова.

Овај скуп свечано су отворили проф. др Балинт Пастор, председник Скупштине града Суботица, Ненад Вујић, директор Правосудне академије у Београду и др Ивана Стевановић, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања која је и модератор овог скупа.

Ненад Вујић, директор Правосудне академије, истакао је да урбана, и безбедност учесника у саобраћају, представља значајан аспект људских права и утиче на квалитет живота свих грађана.

  • Др Балинт Пастор истакао је важност теме овогодишњег скупа из угла локалних самоуправа у чијем развоју туризам игра значајну улогу, где се убраја и Суботица.
  • Судија др Младен Јеличић, наводи да се воде бројни прекршајни поступци против управљача путева, али учесници скупа наводе да изостаје њихова кривична одговорност.
  • Бранко Стаматовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја, истиче да подаци говоре о порасту броја аутомобила али и паду броја жртава саобраћајних незгода, што је јасан показатељ рада на унапређењу безбедности саобраћаја.
  • Проф. др Станко Бејатовић, председник Српског удружења за кривичноправну теорију и праксу, истиче важност сарадње науке и струке, као кључног механизма за препознавање и адресирање изазова саобраћајног криминалитета.
  • Проф. др Милан Шкулић, наводи да постоји проблем односа кривичних дела и прекршаја против безбедности јавног саобраћаја, због чега је неопходна реформа законодавства у овој области.
  • Судија др Драган Обрадовић истакао је да је у РС само у првих 10 дана 2023. регистровано 1535 случајева вожње под дејством алкохола и 12 случајева вожње брзином већом од 200км/х. Упозорава на размере и опасност насилничке вожње.
  • Проф. др Александар Ивановић представио је резултате истраживања о утврђивању кривице у поступцима за дела против безбедности јавног саобраћаја, при чему највећи изазов представља неуједначеност судске праксе по питању разлика између евентуалног умишљаја и свесног нехата.
  • Судија др Младен Јеличић, наводи да се воде бројни прекршајни поступци против управљача путева, али учесници скупа наводе да изостаје њихова кривична одговорност.

Агенду овог скупа можете погледати овде

ТЕМАТСКИ ЗБОРНИК РАДОВА МЕЂУНАРОДНОГ ЗНАЧАЈА - Институт за криминолошка и социолошка истраживања, Београд 2023. године

У току је међународни научни тематски скуп "Саобраћај, криминалитет и урбана безбедност", Палић 14. и 15. јун - Извор: Институт за криминолошка и социолошка истраживања

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL