Skip to main content

Dokazna radnja uviđaja i izuzimanje mikrotragova prilikom forenzičke obrade lica mesta

Датум
Локација
Niš
Аутор
Pravosudna akademija

 

Dokazna radnja uviđaja i izuzimanje mikrotragova prilikom forenzičke obrade lica mesta - Izvor: Pravosudna akademija

Na ovoj radionici učestvovali su zamenici javnih tužilaca iz viših i osnovnih tužilaštva, kao i forenzički tehničari svih policijskih uprava sa teritorije niške apelacije.

Radionica predstavlja nastavak programa obuke nosilaca javnotužilačkih funkcija za primenu Zakonika o krivičnom postupku.

Program edukacije osmišljen je da obuhvati obrazovne potrebe javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u oblasti primene Zakonika o krivičnom postupku.

Cilj obuke je i da se pomogne oko prelaska sa pretežno inkvizitorskog na postupak sa izraženim adversarnim karakteristikama.

Kroz procesuiranje i dokazivanje pojedinih krivičnih dela, program je posebno usmeren na ovlašćenja javnog tužioca u odnosu na policiju po Zakoniku o krivičnom postupku, praktične primere ostvarivanja ovlašćenja javnog tužioca u odnosu na policiju po važećim normativnim rešenjima, sa posebnim osvrtom na dokaznu radnju uviđaja i unapređenje znanja javnih tužilaca iz oblasti kriminalistike. U ovom ciklusu obuka obuhvaćeni su i forenzički tehničari svih policijskih uprava sa teritorije Republike Srbije. Tema je bila forenzička obrada lica mesta u skladu sa novouspostavljenom metodologijom obavljanja pojedinih vrsta veštačenja, koja je proistekla kao finalni rezultat Tvining projekta „Borba protiv organizovanog kriminala, komponenta 2“.

Ova potreba definisana je i u okviru Preporuka iz izveštaja eksperata iz forenzičkih centara u Visbadenu i Minhenu, a nakon implementacije pomenutog projekta.

Prvo predavanje je povereno predstavniku tužilaštva u cilju ukazivanja na značaj forenzičke obrade lica mesta kao dokazne radnje, dok su se u nastavku obrađivale tematske celine u predmetnoj oblasti.

Teme koje su se obrađivale na ovoj radionici bile su:

  • Značaj forenzičke obrade lica mesta u procesuiranju krivičnih dela
  • Čestice zaostale nakon ispaljivanja vatrenog oružja i mikrotragovi stakla
  • Mikrotragovi boja/vlakana
  • Mikrotragovi požara/eksplozija
  • Studija slučaja i praktična vežba

11.06. su predavači bili: Leposava Vujanović-Porubović zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu, dr Nataša Radosavljević Stevanović načelnik Odeljenja za fizičko-hemijska i toksikološka veštačenja Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku MUP-a, Nataša Momčilović i Jana Antonijević veštaci za fizičko-hemijska veštačenja Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku MUP-a i Leonid Nikolić veštak za operativnu forenziku Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku MUP-a.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL