Skip to main content

Konferencija - Najbolja praksa u rešavanju privrednih sporova

Датум
Локација
Tivat
Аутор
Pravosudna akademija

U organizaciji Kancelarije programa za razvoj privrednog prava (CLDP), Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Država, održana je regionalna konferencija u periodu od 17. septembra do 20. septembra 2024. godine u Tivtu sa temom: „Najbolja praksa u rešavanju privrednih sporova“ za sudije privrednih sudova sa Zapadnog Balkana. 

U toku konferencije, sudije privrednih sudova su razmenile iskustva, dobru i lošu praksu kao i izazove u pogledu ovih vrsta predmeta. Na konferenciji su predstavljeni prekogranični privredni sporovi, rešavanje privrednih sporova putem medijacije u SAD-u, odlučivanje u privrednim sporovima koji uključuju strane investitore kao i uloga Evropskog suda pravde u ovoj oblasti. Posebno je na konferenciji predstavljen značaj sudske etike. Metod rada su bile prezentacije i radionice.

Predavačice na konferenciji su bile: 

  • sudija Virginia Kendal, Okružni sud SAD-a za severni okrug Ilinoisa
  • sudija Ksenija Flack-Makitan, Privredni sud u Varaždinu, Hrvatska
  • sudija Tina Jakupac, Privredni sud u Zagrebu, Hrvatska
  • Dina Gold, Okružni posrednik, Apelacioni sud SAD-a za okrug DC

Na kraju konferencije je održano svečano uručivanje sertifikata učesnicma.

Konferencija - Najbolja praksa u rešavanju privrednih sporova - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL