Skip to main content

Obuka - Suđenje u razumnom roku

Датум
Аутор
Pravosudna akademija
 
Fotografije sa današnjih radionica u Subotici i Zaječaru - Izvor: Pravosudna akademija

Kako bi se učesnicima približila praksa Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova u ovoj materiji, na obuci su predstavljena i analizirana dva domaća slučaja u kojima su primenjeni standardi Evropskog suda.

Takođe, na obuci je predstavljeno i Uputstvo za unapređenje i promociju postupka zaključenja i izvršenja vansudskog poravnanja u postupcima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, kako bi se omogućila njegova nesmetana primena. Za samo dva meseca primene Uputstvo je dalo značajne rezultate - podneto je 197 predloga za vansudsko poravnanje, od čega je 134 poslato na potpisivanje, a 13 je zaključeno.

 

Učesnici su imali prilike i da se upoznaju sa E-juris aplikacijom Pravosudne akademije, koja sadrži bazu sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava na srpskom jeziku, što sudijama pruža značajne olakšice u svakodnevnom radu.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL