Skip to main content

Pobeda Pravosudne akademije na međunarodnom takmičenju posvećenom ljudskim pravima

Датум
Локација
Skopje
Аутор
Pravosudna akademija

Korisnici početne obuke Pravosudne akademije Gala Bogosavljević, Jelena Mihajlović i Luka Anđelković, predvođeni mentorkom, Ljiljanom Marjanović Andrić, sudijom Višeg suda u Nišu, pobedili su na drugom po redu međunarodnom takmičenju „International Training Program on Contemporary issues in Human Right Law and Presentation Competition“ održanom u Severnoj Makedoniji u koorgnizaciji Pravosudnih akademija Republike Turske i Republike Severne Makedonije.

Cilj takmičenja bio je upoznavanje sa praktičnom primenom Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu relevantnu za zemlju iz koje takmičari dolaze, sa posebnim fokusom na razvoj analitičkih veština i kritičkog mišljenja i razmenu znanja, iskustava i primera dobre prakse.

Na ovogodišnjem takmičenju pored predstavnika Srbije, učestvovali su timovi Pravosudnih akademija i centara iz Severne Makedonije, Turske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Albanije i **Kosova .

Korisnici početne obuke Pravosudne akademije predstavili su sveobuhvatnu problematiku na temu nestalih beba u Republici Srbiji i presudu Evropskog suda za ljudska prava, Zorica Jovanović protiv Srbije. Rad je obuhvatio i sveobuhvatan pregled i analizu domaće sudske prakse, efekte presude Suda u Strazburu i primene Zakona o nestalim bebama, kao i trenutno stanje i statističke podatke o broju slučajeva.  Dodatna vrednost rada je bila što je prikazao i uticaj svih dešavanja i postupaka na živote majki, njihovih porodica i društva u celini.

Pravosudna akademija se još jednom zahvaljuje pobedničkom timu na izdvojenom vremenu,uloženom trudu i radu i pripremi rada, čestita im na osvojenom prvom mestu i želi im puno sreće i uspeha u daljem radu.

Podsetimo, da je ovo drugi veliki uspeh na međunarodnim takmičenjima Gale, Luke i Jelene, pobednika THEMIS takmičenja korisnika početne obuke zemalja iz Evrope, u organizaciji Evropske mreže za obuku u pravosuđu u 2021.godini.

Pravosudne akademije Republike Srbije i Republike Turske potpisale su Memorandum o saradnji u oktobru 2022.godine. Pored učešća na seminarima, ovo takmičenje je jedan od vidova uspešne saradnje.

 

** Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti

Galerija fotografija sa međunarodnog takmičenja posvećenog ljudskim pravima - Pobeda Pravosudne akademije

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL