Skip to main content

Победа Правосудне академије на међународном такмичењу посвећеном људским правима

Датум
Локација
Скопје
Аутор
Правосудна академија

Корисници почетне обуке Правосудне академије Гала Богосављевић, Јелена Михајловић и Лука Анђелковић, предвођени менторком, Љиљаном Марјановић Андрић, судијом Вишег суда у Нишу, победили су на другом по реду међународном такмичењу „International Training Program on Contemporary issues in Human Right Law and Presentation Competition“ одржаном у Северној Македонији у кооргнизацији Правосудних академија Републике Турске и Републике Северне Македоније.

Циљ такмичења био је упознавање са практичном применом Европске конвенције о људским правима и слободама и праксу Европског суда за људска права у Стразбуру релевантну за земљу из које такмичари долазе, са посебним фокусом на развој аналитичких вештина и критичког мишљења и размену знања, искустава и примера добре праксе.

На овогодишњем такмичењу поред представника Србије, учествовали су тимови Правосудних академија и центара из Северне Македоније, Турске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Румуније, Албаније и **Косова .

Корисници почетне обуке Правосудне академије представили су свеобухватну проблематику на тему несталих беба у Републици Србији и пресуду Европског суда за људска права, Зорица Јовановић против Србије. Рад је обухватио и свеобухватан преглед и анализу домаће судске праксе, ефекте пресуде Суда у Стразбуру и примене Закона о несталим бебама, као и тренутно стање и статистичке податке о броју случајева.  Додатна вредност рада је била што је приказао и утицај свих дешавања и поступака на животе мајки, њихових породица и друштва у целини.

Правосудна академија се још једном захваљује победничком тиму на издвојеном времену,уложеном труду и раду и припреми рада, честита им на освојеном првом месту и жели им пуно среће и успеха у даљем раду.

Подсетимо, да је ово други велики успех на међународним такмичењима Гале, Луке и Јелене, победника THEMIS такмичења корисника почетне обуке земаља из Европе, у организацији Европске мреже за обуку у правосуђу у 2021.години.

Правосудне академије Републике Србије и Републике Турске потписале су Меморандум о сарадњи у октобру 2022.године. Поред учешћа на семинарима, ово такмичење је један од видова успешне сарадње.

 

** Овај натпис не прејудицира статус Косова и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности

Галерија фотографија са међународног такмичења посвећеног људским правима - Победа Правосудне академије

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL