Skip to main content

Vrhovni kasacioni sud - obuka na temu "Suđenje u razumnom roku"

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

 

 
08. mart 2019. godine, Vrhovni kasacioni sud - obuka na temu "Suđenje u razumnom roku" - Izvor: Pravosudna akademija
Učesnici obuke bili predsednici i sudije osnovnih, viših, i privrednih sudova sa teritorije beogradske apelacije, kao i savetnici u Državnom pravobranilaštvu.

O pojmu razumnog roka i prava na suđenje u razumnom roku učesnicima obuke govorila je Dr.Nataša Plavšić, zamenik Državnog pravobranioca i zastupnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava, dok je Snežana Andrejević, sudija Vrhovnog kasacionog suda u penziji predstavila kriterijume za ocenu dužine trajanja postupka i pravo na pravičnu naknadu.

Učesnici su imali prilike da se upoznaju i sa domaćim slučajevima u kojima su primenjeni standardi Evropskog suda za ljudska prava, a koje je predstavila Ljubica Milutinović, sudija Vrhovnog kasacionog suda i zamenik predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Sonja Prostran, vođa jedne od komponenti na USAID Projektu Vladavine prava govorila je o Uputstvu za unapređenje i promociju postupka zaključenja i izvršenja vansudskog poravnanja u postupcima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku koje je uz podršku Projekta, a na inicijativu Državnog pravobranilaštva potpisano u julu prošle godine.

Primena ovog uputstva do sada je dala odlične rezultate. E-juris aplikaciju Pravosudne akademije (baza sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava na srpskom jeziku), učesnicima je predstavio Aleksandar Stojanović, rukovodilac dokumentaciono informacionog centra Pravosudne akademije.

 

Sledeća i poslednja u nizu ovih obuka biće održana 20.marta u Beogradu, takođe u Vrhovnom kasacionom sudu.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL