Skip to main content

Врховни касациони суд - обука на тему "Суђење у разумном року"

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

 

 
08. март 2019. године, Врховни касациони суд - обука на тему "Суђење у разумном року" - Извор: Правосудна академија
Учесници обуке били председници и судије основних, виших, и привредних судова са територије београдске апелације, као и саветници у Државном правобранилаштву.

О појму разумног рока и права на суђење у разумном року учесницима обуке говорила је Др.Наташа Плавшић, заменик Државног правобраниоца и заступник Републике Србије пред Европским судом за људска права, док је Снежана Андрејевић, судија Врховног касационог суда у пензији представила критеријуме за оцену дужине трајања поступка и право на правичну накнаду.

Учесници су имали прилике да се упознају и са домаћим случајевима у којима су примењени стандарди Европског суда за људска права, а које је представила Љубица Милутиновић, судија Врховног касационог суда и заменик председника Врховног касационог суда.

Соња Простран, вођа једне од компоненти на УСАИД Пројекту Владавине права говорила је о Упутству за унапређење и промоцију поступка закључења и извршења вансудског поравнања у поступцима за заштиту права на суђење у разумном року које је уз подршку Пројекта, а на иницијативу Државног правобранилаштва потписано у јулу прошле године.

Примена овог упутства до сада је дала одличне резултате. Е-јурис апликацију Правосудне академије (база судске праксе Европског суда за људска права на српском језику), учесницима је представио Александар Стојановић, руководилац докумeнтационо информационог центра Правосудне академије.

 

Следећа и последња у низу ових обука биће одржана 20.марта у Београду, такође у Врховном касационом суду.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL