Skip to main content

Друго место и финале за српски тим на такмичењу Правосудних академија Европе

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија
 
Екипа која је освојила друго место и финале за српски тим на такмичењу Правосудних академија Европе - Извор: Правосудна академија
Екипа која је освојила друго место и финале за српски тим на такмичењу Правосудних академија Европе - Извор: Правосудна академија

Освајањем другог места у својој групи, српски тим ушао је у финале THEMIS 2020 такмичења које је заказано за новембар ове године у Бону. Српски тим ће се том приликом састати са колегама из Италије и Француске.

Полуфинално такмичење је требало да се одржи у Барселони, од 07. до 10. јула, али услед светске пандемије, екипе правосудних академија су се овај пут надметале у  on-line форми. Овај вид такмичења је био изазовнији, јер је свака екипа, поред писаног рада, требало да осмисли и припреми и његову видео презентацију, те да на крају путем видео линка одговара на питања противничких екипа ичланова стручног жирија. Такмичење је организовано на енглеском језику.

Друго место и финале за српски тим на такмичењу Правосудних академија Европе - Извор: Правосудна академија
Друго место и финале за српски тим на такмичењу Правосудних академија Европе - Извор: Правосудна академија

Српска екипа написала је и презентовалa рад под називом "Проналажење равнотеже између непристрасности и слободе говора судије" којим је побрала симпатије жирија, како за  универзалност теме, тако и за оригиналност начина разматрања етичких питања. Посебно је похваљена видео презентација рада нашег тима кроз коју су, између осталог, представљени европски стандарди из ове области и релевантна пракса Европског суда за људска права. Додатни успех је одлука жирија да писани рад српског тима буде објављен у овогодишњем THEMIS журналу, у коме је место резервисано само за најуспешније обрађене теме.  

THEMIS такмичење, иначе, окупља правосудне акдемије широм Европе које се сваке године надмећу у категоријама грађанско, кривично, породично право, судијска етика и доступност правди. О каквом је успеху реч, најбоље говори податак, да су се ове године, поред Србије у конкуренцији нашле Академије из Мађарске, Пољске, Француске (два тима), Литавније (два тима), Естоније, Румуније, Португалије (два тима), Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Албаније и Шпаније.   

Видео презентација рада српског тима

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL