Skip to main content

Званично саопштење ЕЈТН-a o коначним резултатима такмичења THEMIS и победи српског тима

Датум
Аутор
EJTN

 
Званично саопштење ЕЈТН-a o коначним резултатима такмичења THEMIS и победи српског тима - Извор: EJTN

На другом месту био је тим Немачке, који су представљали г. Нилс Имгартен, гђа Сара Евелин Шмит и г. Арне Гуче, заједно са менторком тима гђом Валери Дацер.

На трећем месту био је тим Румуније, који су представљали гђа Анка Нистороиу, г. Ади Разван Маријан и гђа Роксана Синтимбреан, заједно са менторком тима гђом Амелијом Онишор.

У великом финалу учествовало је осам тимова: представници Бугарске, Чешке, Француске, Немачке, Португалије, Румуније и два тима Србије. Тимови су припремили одличне писане извештаје и одржали изванредне презентације и сесије питања и одговора међусобно и са члановима жирија.

Церемонија доделе награда одржана је у португалском Уставном суду уз срдачне говоре добродошлице г. Жоаа Педра Кауперса председника Уставног суда Португала, г. Маркуса Брикнера генералног секретара ЕЈТН-а, гђе Софије Мореире де Соусе шефа Европске комисије (Представништво у Португалу) и г. Жоаа Мануел да Силва Мигела директора Центра за правосудне студије. Сала је имала прилику да погледа поруку г. Дидијеа Рејндерса, комесара за правосуђе.

Г. Кауперс доделио је прву награду, док су г. Мигел и гђа Соуса доделили другу и трећу награду. Г. Брикнер, генерални секретар ЕЈТН, доделио је THEMIS пехар победничком тиму заједно са наградом - једнонедељном студијском посетом по њиховом избору у току 2022. године.

Дебата и дискусија
Овогодишње такмичење THEMIS почело је временски ограниченом вежбом писања правне теме која се бави људским правима и приступом правди.

ЕЈТН се топло захваљује вредним члановима жирија који су оцењивали писане радове учесника, председавали дебатама и разматрали наступ сваког тима. Великим финалом копредседавали су гђа Франсоаз Тулкенс бивша потпредседница и судија изабрана у односу на Белгију у Европски суд за људска права и Гжегож Борковски судија, међународни правни експерт и бивши шеф канцеларије Националног савета правосуђа Пољске. Остали чланови жирија били су госпођа Едит Зелер судија Управног суда у Бечу и председница Удружења европских управних судија и г. Хуан Хернандез Вилалба виши тужилац (Јединица за међународну сарадњу у канцеларији јавног тужиоца у Мадриду).

ЕЈТН се даље захваљује директору Центра за правосудне студије г. Жоаоу Мигелу на организацији Великог финала, као и свом пратећем особљу на подршци у организовању овог успешног догађаја.

Окупљање будућих магистрата
Такмичење ТHEMIS окупља будуће судије из различитих земаља ЕУ у време када пролазе почетну обуку и омогућава им да деле заједничке вредности, размене нова искуства и разговарају о областима од заједничког интереса. Такмичење ТHEMIS представља идеалан форум за дискусију о темама ЕУ и међународног права, промовисање размене и искустава између учесника, повећање знања, подстицање критичког мишљења и неговање професионалних мрежа.

ЕЈТН са поносом подржава такмичење ТHEMIS, које наставља да пружа корисно искуство за унапређење вештина за будуће судије ЕУ.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL