Skip to main content

Испити за судијске и тужилачке приправнике

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија
                                                                                             

Галерија фотографија са испита за судијске и тужилачке приправнике. Извор: Правосудна академија

         

Како истиче директор Правосудне академије Ненад Вујић „Реч је о одлуци Министарства правде да распише конкурс за пријем приправника у судовима и тужилаштвима широм Србије. Приправнички стаж траје две године и за то време, припремаће се и у пракси за полагање правосудног испита, похађање Правосудне академије и улазак у правосуђе Србије кроз прву судијску односно тужилачку функцију.

Говоримо о 58 судова (основних, виших и привредних) који укупно примају 121 приправника и 16 тужилаштава (основних и виших) која примају 39 приправника.“

Највећи број кандидата на приправничким позицијама биће примљен управо у судовима и тужилаштвима у Београду, Нишу, Крагујевцу, Новом Саду, али и у још тридесетак градова Србије.

По речима директора Правосудне академије Ненада Вујића, улога Правосудне академије је да тестира знање свих заинтересованих кандидата који су завршили Правни факултет, а нису положили правосудни испит, како би се одабрали најбољи појединци да освеже наше правосуђе. 

Тако, испит за тужилачке приправнике, одржаће се 29.05.2018. године од 11:00 у следећим градовима:

-      Правном факултету у Београду, Булевар краља Александра 67;

-      Правном факултету у Крагујевцу,  Јована Цвијића 1;

-      Правном факултету у Нишу, Трг краља Александра 11 и

-      Правном факултету у Новом Саду, Трг Доситеја Обрадовића 1

Испит за судијске приправнике, одржаће се 05.06.2018. године од 11:00 на истим локацијама као и за тужилачке приправнике.  

Кандидатима је било дозвољено да аплицирају и за место тужилачког и за место судијског приправника, односно у више тужилаштава и судова, па тако говоримо о јединствено евидентираним кандидатима за тужилачки испит - 247, а за судијски 500.

Наглашавамо, да је ово први пут да се оволики број кандидата прима одједном у правосуђе Србије и  посебно се истиче да је ово први пут да се кроз јединствено тестирање кандидата примају приправници.

О теми погледајте више на:



https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/250518/250518-vest2.html

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL