Skip to main content

Конференција поводом обележавања Дана људских права

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

 
Конференција поводом обележавања Дана људских права - Извор: Правосудна академија

У уводном делу учесници су имали прилику да чују госпођу Снежану Марковић, председницу Уставног суда, госпођу Јасмину Васовић, председницу Врховног касационог суда, као и државног секретара у Министарству правде, господина Бранислава Стојановића, који је посебно истакао велики значај Базе судских пресуда Европског суда за људска права на српском језику E-case, која је развијена у оквиру Правосудне академије.

Испред Правосудне академије, присутнима се обратила судија Соња Видановић, која је говорила о оснивању Националне мреже судија и тужилаца за примену европских стандарда судске заштите људских права у Републици Србији, и нагласила изузетну улогу Мреже у успостављању везе између наших судова и Европског суда за људска права, јачајући тиме улогу домаћег правосудног система. Такође, она је додала да Правосудна академија из године у годину посебну пажњу посвећује обуци из области заштите људских права, које су саставни део програма за сталну и почетну обуку.

Посебна пажња била је посвећена тренутном стању у вези са извршењем пресуда Европског суда за људска права, које је представила заступница Републике Србије пред Европским судом за људска права, госпођа Зорана Јадријевић Младар. О примени Европске конвенције о људским правима на националном нивоу говорили су и госпођа Тамара Мировић, заменица Републичког јавног тужиоца, господин Муамер Бачевац, шеф Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије, господин Зоран Пашалић, заштитник грађана, као и госпођа Бранкица Јанковић, повереница за равноправност.

Конференција је окупила судије и тужиоце, представнике законодавне и извршне власти, међународне заједнице, представнике и експерте Савета Европе, који имају кључну улогу у примени европских стандарда људских права и у извршавању пресуда Европског суда за људска права.

Конференција је завршена закључцима шефа канцеларије Савета Европе у Београду, господина Тобиаса Флесенкемпера и његове екселенције Карла Ло Каша, амбасадора Италије у име тренутног председавања Комитетом министара Савета Европе.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL