Skip to main content

Сарадња Правосудне академије и Академије за Европско право (ERA)

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

Представници Правосудне академије, Маја Прелић Симовић, заменица директора, и Игор Милованов, руководилац Сектора за истраживање и унапређење образовања, учествовали су од 8. до 12. маја у студијској посети Академији за Европско право (ERA) у Триру.

Сарадња Правосудне академије и Академије за Европско право (ERA)

Студијска посета окупила је 26 представника националних институција за обуку у правосуђу и адвокатских комора држава Западног Балкана, у оквиру које су се, пре свега упознали са мисијом и радом Академије за Европско право (ERA), њеним активностима, форматима и методологијом обуке коју организује.

 

Након свеобухватне расправе и анализе потреба за обукама о праву Европске уније носилаца правосудних функција и адвоката у земљама Западног Балкана, а у контексту процеса европских интеграција, дефинисани су наредни кораци у заједничкој сарадњи и развој стратегије Академије за Европско право (ERA) у односу на земље Западног Балкана у наредним годинама.

 

Програм студијске посете састојао се од пленарних седница, посебних сесија посвећених појединачним државама, као и сесија које су груписале представнике националних институција за обуку у правосуђа, односно адвокатских комора, а све у циљу јаснијег сагледавања доприноса и подршке које би Академија за Европско право (ERA) могла да пружи на националном и регионалном нивоу носиоцима правосудних функција и адвокатима на Западном Балкану.

 

Учесници студијске посете имали су прилику да посете Европски суд правде, присуствују суђењу и продискутују са Марком Илешићем, судијом Европског суда правде из Словеније. У току студијске посете, учесници су се састали и са представницима Европске комисије.

 

Као вид наставка заједничке сарадње у узвратну посету Републици Србији и Правосудној академији 17. и 18. маја дошао је директор Академије за Европско право (ERA) Жан-Филип Рагад, којом приликом се састао са Ненадом Вујићем, директором Правосудне академије, и Браниславом Стојановићем, помоћником министра правде за европске интеграције и међународне пројекте.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL