Skip to main content

Свечана додела сертификата полазницима специјализованих курсева правног енглеског језика у Нишу

Датум
Локација
Ниш
Аутор
Правосудна академија
 

Свечана додела сертификата полазницима специјализованих курсева правног енглеског језика - Извор: Правосудна академија

Пројекат је реализован као резултат сарадње Правосудне академије и Департмана за англистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу, а под покровитељством и уз подршку Амбасаде САД у Београду и Регионалне канцеларије за програме енглеског језика.

Свечаној додели сертификата присутнима су се обратили директор Правосудне академије Ненад Вујић, који је поздравио овакве видове професионалног усавршавања и напредовања, Кевин Мекој регионални директор за програме енглеског језика, проф.др Драган Тодоровић продекан за финансије Филозофског факултета у Нишу, као и координатори пројекта Љиљана Марјановић Андрић судија Основног суда у Нишу и Љиљана Марковић виши лектор на департману за англистику.
Подршку пројекту дали су руководиоци Апелационог, Вишег и Основног суда у Нишу, Основног и Вишег јавног тужилаштва у Нишу и партнер овог пројекта, Правосудна академија.


Циљ овог пројекта био је да унапреди знање енглеског језика садашњих и будућих носилаца правосудних и тужилачких функција ради омогућавања интензивнијег учешћа у процесу усклађивања националног законодавства са правом Европске уније, омогућавања интензивнијег праћења праксе Европског суда за људска права, упоредног законодавства, активног учешћа на семинарима, конференцијама и панел дискусијама на енглеском језику, у циљу успостављања и унапређења сарадње са страним и међународним институцијама, организацијама и удружењима, праћења стране стручне и научне литературе као и међународних и регионалних правних аката, те у циљу свеукупног професионалног напредовања и усавршавања.


Да би се остварио овај циљ, у оквиру пројекта организовани су специјализовани курсеви правног енглеског језика на три нивоа (A2/A2+, Б2/Б2+ и Б2+/Ц1 Заједничког европског оквира за језике) у потпуности прилагођених потребама ове групе полазника.


Први део курса „Енглески за судије и тужиоца“ трајао је од 26.02.2018. године до 27.02.2019. године, а курсеви су у оквиру другог дела настављени од 01.03.2019. и окончани су у фебруару 2020. године.


Полазници сва три курса добили су сертификате о успешно завршеном специјализованом курсу правног енглеског језика, односно о похађању истог.


Свечаном доделом сертификата успешно је окончан двогодишњи пројекат који је дао велики допринос стручном усавршавању носилаца судских и тужилачких функција.


По угледу на овај пројекат, сличан пројекат се већ реализује у Београду, а нaмера је да се пројекат прошири на правосудне органе и тужилаштва у Новом Саду и Крагујевцу.

Координатори пројекта су Љиљана Марјановић Андрић судија Основног суда у Нишу (истовремено и иницијаторка овог пројекта) и Љиљана Марковић виши лектор на Департману за англистику, а предавачи на курсевима били су: Гордана Игњатовић професор енглеског језика на Правном факултету у Нишу, Никола Татар предавач за енглески језик на Филозофском факултету у Нишу и Љиљана Марковић виши лектор.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL