Skip to main content

Спречавање прања новца - ФАТФ препоруке и непосредни резултати

Датум
Локација
Ниш
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија је 26. маја 2023. године у Нишу у сали Правосудне академије, у сарадњи са Немачким друштвом за међународну сарадњу (ГИЗ) организовала једнодневну радионицу стручног усавршавања учесника у систему прања новца и финансирања тероризма, у склопу глобалног програма за сузбијање нелегалних токова новца.

Овој обуци присуствовале су судије привредних и прекршајних судова са територије нишке апелације, као и јавни тужиоци Вишег јавног тужилаштва из коруптивног одељења.
Теме које су се обрађивале на овој обуци биле су:
- Улога ФАТФ и Комитета Манивал;
- Разумевање ризика од ПН и ФТ, непосредни резултати;
- Коришћење финансијско обавештајних података и употреба истих;
- Међународна сарадња, кривично дело и активности ПН, кривично гоњење и казнена политика, приходи и средства из кривичног дела и одузимање имовине, финансијске истраге и откривање имовине;
- Надзорни органи у примени прописа редовно врше надзор и примењују превентивне мере и сразмерно ризицима пријављују сумњиве трансакције, казнена политика.

Предавачи на овој обуци били су: Мирко Радисављевић из Врховног јавног тужилаштва, Јелена Пантелић, Маријана Симић Вујашевић и Јасмина Милановић Ганић из Тужилаштва за организовани криминал као и Данијела Танић Зафировић из Управе за спречавање прања новца.

Спречавање прања новца - ФАТФ препоруке и непосредни резултати - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL